23
Fri, Oct

U svijetu

Tam Coc je popularno turističko odredište koje se nalazi u blizini grada Ninh Binh u sjevernom Vijetnamu.

Tam Coc je popularno turističko odredište koje se nalazi u blizini grada Ninh Binh u sjevernom Vijetnamu.

halong bay tam coc 25920tam coc 85Tam Coc znači “tri pećine”, a odnosi se na Hang Ca (prva), Hang Giua (druga) i Hang Cuoi (najmanja).

Prilikom posjete ovom bajkovitom krajoliku, turisti se ukrcavaju na čamce koji ih vode na tri sata dugačko putovanje kroz nepregledna polja riže iz kojih ‘rastu’ stjenovite kule. Ruta takođe uključuje i prolazak kroz tri prirodne pećine, od kojih je najveća 125 metara dugačka i oko 2 metra visoka.

 

Tam Coctam coc ninh binh vietnamPored spektakularnih krajolika, turisti će na svom putovanju u čamcu proći i pored velikog broja budističkih svetišta, a najpoznatije je Huong Pagoda (Parfem Pagoda), ogroman kompleks budističkih hramova i svetišta uklesan u okolnim stijenama.  To je ujedno i lokacija na kojoj se održava veliki vjerski festival koji privlači veliki broj hodočasnika iz cijelog Vijetnama, ali i iz ostatka svijeta.

Tokom putovanja, turisti će imati priliku da prođu i kroz Hoa Lu, drevni glavni grad Vijetnama iz 10. i 11. stoljeća. Iako grad više ne postoji, hramovi koji su izgrađeni u čast careva, kao i njihove grobnice, još uvijek prkose vremenu.