19
Fri, Apr

U Crnoj Gori

 

Jezero se nalazi u Ulcinjskom polju, površine je do 5,5 km2 i dubine do 8 metara.

 

Jezero se nalazi u Ulcinjskom polju, površine je do 5,5 km2 i dubine do 8 metara.

SASKO JEZEROOvo je druga kriptodepresija u Crnoj Gori. Jezero je znacajno sezonsko stanište ptica selica. Turisticka sezona na jezeru je otvorena preko citave godine. U ljetnjem periodu, jezero se ne može vidjeti golim okom dok ne dodjete do njega, ali zimi, kada vode nadocu, gotovo citav kraj je pod jezerskom vodom. Na njegovoj obali se nalaze ruševine starog grada Svaca (Šasa).

Sasko jezero kraj Ulcinja prepusteno zaboravuPostoji poznata legenda o ovoj oblasti koja kaže:

Jedan od prvih kraljeva koji je vladao krajevima Crne Gore bio je kralj Vladimir. Istorija o ovom kralju, dobro je poznata Crnogorcima. O plemenitosti ovog kralja koji je predao svoj život u zatocenistvo Bugarskom osvajacu SimeonuII kako bi spasao svoj narod. Prica govori dalje da je u dubini tamnice Vladimir je bio mucen i na kraju i oslepljen u zatoceništvu, Simeunova kcer Kosara se zaljubila u Vladimira i spasila njegov život tako što se udala za ocevog zatvorenika a iz
velike ljubavi prema njemu morala je sagraditi 365 crkava za svaki dan u godini po jednu da bi mu povratila vid. Ona je izabrala upravo Šasko jezero i njegovu okolinu i tu podigla 365 crkava i hramova i time povratila vid svom ljubljenom suprugu! I zaista, danas, kada posetite jezero, mozete videti ostatke 8 ovakvih crkava, gradjene bukvalno jedna do druge.

sasko jezero ulcinj 4f8962a8d5a93Šasko jezero je idealno izletnicko mesto na kome možete napraviti dobar piknik, igrati fudbal, kupati se u cistoj i toploj jezerskoj vodi; Možete se voziti i malim camcima ili gliserom. Jedinstven je doživljaj voziti se kanalom koji je jedini prilaz do jezera. Kanal je dug oko 300 metara i obrastao je u gustu trsku dok se na vodenoj površini prostiru cvetovi Lokvanja. U cistoj vodi neprestano možete videti primerke recne ribe.

Turisticka sezona na jezeru je otvorena preko citave godine. U letnjem periodu, jezero se ne može videti golim okom dok ne dodjete do njega, ali zimi, kada vode nadocu, gotovo citav kraj je pod jezerskom vodom.

Liqeni i Shasit Sasko jezero 2Ako planirate jednodnevni provod, sa bogatim sadržajem (piknik, izlet, kupanje u jezeru, bogata i zdrava hrana, vožnja gliserom i camcima, letenje motornim zmajem, rekreativne aktivnosti, fudbal…) ukljucujuci tu i odlazak i povratak sa pocetne pozicije bilo gde na Crnogorskom primorju i centralnom dijelu Crne Gore – onda je jezero Šasko jezero jedna od atraktivnijih ponuda.

Oci Ulcinja pune života, radosti, duge istorije, gdje cete se osjecati kao u raju!

Šasko jezero se nalazi u okolini Ulcinja, ima izuzetnu lepotu, bistrinu, mirno je i bogato ribom. Tu nalaze utocište puno raznovrsnih ptica. Na obali Šaskog jezera nalaze se razvaline ” mrtvog grada ” Svaca”, koji je imao crkava koliko godina ima dana, koje je izgradila Simeunova kcer Kosara zbog velike ljubavi prema Vladimiru.Turistcka sezona na jezeru traje tokom citave godine.

Sasko jezero sadrzajIdealno mijesto za izlet u prirodi, igranje futbala, kupanje u toploj vodi, vožnju malim camcem ili gliserom, doživecete nezaboravne trenutke…

tn uz bojanu jezeroDo Saskog jezera najlakse je doci koristeci taksi prevoz ili sopstveni automobil. To jezero jedinstveno je po svojoj ljepoti, bistro je i mirno, ali i veoma bogato ribom. Povrsina Saskog jezera iznosi 364 ha. Okolni ambijent odlikuje se ranovrsnom florom i faunom. Osim trske, vrbovih stabala, jezero je jedinstveno staniste raznovrsnih ptica. Na samom jezeru i u okolini ima 240 razlicitih vrsta ptica, dok ih u samoj Evropi, prema nekim podacima, ima oko 400. Stalni stanovnici Saskog jezera su: rode caplje, guske, divlje patke, kormorani, fenadci… Vozeci se plasticnom ili drvenom barkom nalik cunu, mozete promatrati ljepote Saskog jezera i njegove okoline. Ukoliko sa sobom ponesete dvogled, video kameru ili foto aparat sve te zivopisne detalje mozete posmatrati ili zabiljeziti na traci.

U zivopisnoj okolini Ulcinja u zimskom periodu love se sumske sljuke. Najcesce su upravo te ptice, razlog za dolazak velikog broja lovaca iz Italije na obale Saskog jezera. Posebno poznato staniste i svratiste ptica selica su vodene povrsine tzv. Sonanskih bazena i gusti sevari oko njih.

ŠaškoMnogobrojne ptice selice zadrzavaju se na Saskom jezeru, kako bi predahnule na svom dugom putu u juznije krajeve. Njihov dolazak tako izmami ornitologe iz svih krajeva Evrope koji zure da ih fotografisu, snimaju kamerama, dive se njihovoj ljepoti, prstenuju ih i nadaju da se se iduce godine ponovo sresti u Ulcinju. Dakle, na Saskom jezeru u povoju je i jos jedna medju turistima i ljubiteljima prirode omiljena vrsta zabave: posmatranje ptica ili birdwatching. Na Sakom jezeru su i sostaci drevnog grada Svaca, danas „mrtvog grada“ koji su u davnoj proslosti pokorili Mongoli. Svac je bio poznat i po tome sto je imao 365 crkava, koliko i dana u jednoj godini.

šaško jezero 2U blizini jezera je i rijeka Bojana. Poslije burnog nocnog zivota provedenog u ulcinjskim restoranima, kafeima ili nakon divno provedenog dana na ulcinjskim plazama predlazemo da se posvetite ribolovu. Na uscu rijeke Bojane u more, vrlo je atraktivno pecanje ribe lice, velike grabljivice i strasnog borca, a komadi budu teski i preko 20 kg. Ljubazni domacini uvijek ce Vas rado sa sobom odvesti camcem u lov i uputiti u male tajne.Ukoliko ste lovac, podvodni ribolovac, pecaros, i sl., na rijeci Bojani, i na Porto Mileni mogu se vidjeti brojne kalimere. Kalimere su drvene kucice sa atraktivnim napravama za specifican nacin lova ribe koji se efikasno zadrzao i danas na ovom podrucju.

Ako nijeste ribolovac, a volite ribu, onda na uscu Bojane imate sirok izbor ribljih restorana na vodi, u kojima mozete da probate raznovrsne morske specijalitete, ribe, rakove, skoljke …

 

 

Nemate pravo da postavite komentar