28
Sat, Jan

Ostali sportovi

 

Privrednik u turizmu Nenad Jovanović (48) planira da prepliva Bokokotorski zaliv. 

 

Privrednik u turizmu Nenad Jovanović (48) planira da prepliva Bokokotorski zaliv. 

ZALIVKako priča za Dnevne novine, preplivavanje zaliva u dužini od 104 kilometra trajaće devet dana, a polazak je planiran u subotu u jutarnjim časovima sa plaže hotela “Boka”.

Plivačka ruta od 104 kilometara bi se savladala u devet uzastopnih etapa, u prosjeku premašivši 10 kilometara na dan. Cilj otplivavanja zaliva je da se skrene pažnja lokalne javnosti na potencijal mora i mogućnosti naše ekonomije.

Želja mu je, kako kaže, da otplivavanje postane fešta od mora, pozornica za malu privredu i kućnu radinost prvenstveno, kao i platforma za konsolidovana preduzeća, domaća ali i inostrana.

“U samom startu, tačnije u subotu planiram da najprije plivam preko Igala, Njivica, kada stižem do Rosa, gdje ću da prespavam. Sljedeće noćenje je u Bjelilima, zatim Tivtu… Ne silazim u samu luku Kotor, već ću iz Mua da presječem put do Dobrote. Sljedeće noći ću da prespavam u Perastu, potom u Morinju, Baošićima i na kraju dolazim do Herceg Novog”, priča uzbuđeno Novljanin.

1Na pitanje odakle ideja da prepliva Boku, ovaj vrsni privrednik kaže da je imao želju od kad se doselio u Herceg Novi 1984. godine da postane član plivačkog vaterpolo kluba Jadran

“Tad sam imao 15 godina i klub nije imao uslove. Plivalo se na bazenu hotela ‘Plaža’, sva djeca koja su članovi kluba plivala su zajedno u bazenu, koji je imao svega 26 metara. Moju sestru, koja je imala 12 i po godina, su primili, a ja sam ostao ucveljen čitavo djetinjstvo gledajući drugare kako postaju šampioni”, priča sa sjetom Jovanović.

Ipak, kako tvrdi, to ga nije pokolebalo, te mu je plivanje postalo hobi.

“Tek kada sam prije dvije godine vidio da je kuče preplivalo maraton od Njivica do Škvera shvatio sam da je to znak da je vrijeme da se bavim plivanjem. Istog ljeta krenuo sam da se bavim plivanjem i primijetio sam da sam smršao 15 kilograma, dok sam se spremao. Krenuo sam oprezno sa plivališta prema plaži nekadašnjeg hotela Topla, pa sam išao do plaže Žaba, potom do Škvera, kada sam zapravo vidio da to nije teško. Plivao sam nekad samo do bova. Nakon toga bi se vraćao pješke i isplivavao duže. Otišao sam na drugu stranu kod hotela Boka, potom produžavao do hotela ‘Plaža’, potom do Savine, Meljina i isplivavao to u cugu.

ZALIV1Nakon toga vraćao sam se plivajući do restorana Galeb u Igalu i tek tada mi se učinilo da je moja sestra koja je nekad bila članica Jadrana plivala sa ostalima ovu rutu, osjetio sam tada da mogu dosta da plivam”, priča Jovanović.

Ističe da nije upoznat da li je neko prije njega ostvario ovaj poduhvat, osim da je Veljko Rogušić plivao direktno od Herceg Novog do Kotora jednom linijom.

“Ne mogu da se poredim sa njim. Nezahvalno je. On i dalje drži rekord na otvorenim vodama što je 220 km za 50 sati i šest minuta. To je nekih 4,4 km na sat. Vjerujem da hodam sporije od toga. Plivam od Njivica do Herceg Novog za sat vremena, a to je nekih dva kilometra na sat, što je duplo sporije”, kazao je Jovanović. S.M.

Ruta u Novom rizična

Prema riječima Jovanovića, ruta u Novom je najkritičnija, zbog čega je izabrao da baš nju pređe već prvog dana.

“Obratio sam se lučkoj kapetaniji u Kotoru i dobio sam saglasnost. Biće tu da me isprate”, kazao je Jovanović, koji se obratio opštinama Kotor, Tivat i Herceg Novi. Iz novske opštine je, kako kaže, iskazano interesovanje.

“Pomogli su mi da stupim u vezu sa opštinama koje bi htjele da budu umrežene u ovu manifestaciju. Želio bi da ova manifestacija bude dio turističke ponude sve tri opštine. Od TO Herceg Novi nisam dobio podršku, tivatskoj i kotorskoj se nisam ni obraćao. Volio bih da se u ovoj manifestaciji prepoznaju i angažuju NVO i privredni subjekti, društvene organizacije i ustanove sve tri opštine Boke”, poručuje Jovanović.