20
Thu, Jun

Ostali sportovi

 

Ukoliko želite živjeti duže i smanjiti rizik od raka i bolesti srca onda biste na posao trebali ići biciklom, pokazalo je novo istraživanje.

 

Ukoliko želite živjeti duže i smanjiti rizik od raka i bolesti srca onda biste na posao trebali ići biciklom, pokazalo je novo istraživanje.

bicikladevojka park bicikl fot profimedia 1416566151 592125Studija je pokazala da vožnja bicikla upola smanjuje rizik od raka i bolesti srca.

Petogodišnja studija u kojoj je učestvovalo 250.000 Britanaca pokazala je i da hodanje ima određene prednosti u odnosu na sjedenje u javnom prevozu ili vožnju automobilom. Istraživači ističu da vožnja bicikla prestaje biti pitanje volje onog trenutka kada postane dio radne rutine. Studija je poredila ljude koji su bili aktivni s onima koji su na putu do posla sjedjeli. 

Ukupno 2.430 ispitanika je umrlo, 3.478 je oboljelo od raka i 1.110 ih je imalo srčane probleme. Međutim, studija je pokazala da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za 41 posto, rizik od raka za 45 posto i rizik od bolesti srca za 46 posto. 

Biciklisti su u prosjeku vozili oko 48 kilometara sedmično, a što su više koristili bicikl postajali su sve zdraviji. I pješačenje smanjuje rizik od bolesti srca, ali samo ukoliko ljudi hodaju više od devet kilometara sedmično. 

Zdravstvene prednosti ostvarili su i oni koji kombinovali vožnju biciklom i javni prevoz. Studija je objavljena u časopisu British Medical Journal, prenosi klix.ba.

 

Nemate pravo da postavite komentar