27
Sat, Apr

Ostali sportovi

Ruski trkač Aleksandar Kaper, koji se sprema da pretrči ultramaraton iz ruske prijestonice do Pekinga, već je pretrčao negdje oko 400 kilometara.

Ruski trkač Aleksandar Kaper, koji se sprema da pretrči ultramaraton iz ruske prijestonice do Pekinga, već je pretrčao negdje oko 400 kilometara.

ultra maratonNovinar Sputnjika je razgovarao sa Kaperom u okolini ruskog grada Nižnji Novgorod.

Na putovanje, maraton iz Moskve do Pekinga, junak ove priče je krenuo početkom marta. Prema njegovim riječima, tokom puta mu se redovno pridružuju istomišljenici, bez obzira na to da li se radi o profesionalnim sportistima ili tek amaterima. Kaper i sam smatra da je više amater nego profesionalni maratonac.

“Toplo sam primljen u brojnim ruskim gradovima kroz koje sam trčao. Zasad sam pocijepao samo jedan par patika. Imam ukupno 25 na raspolaganju, nadam se da će to biti dovoljno do Pekinga”, izjavio je maratonac za Sputnjik.

Vrlo pažljivo i temeljno se spremao za svoju pustolovinu. Na njegovom putu prati ga čitava ekipa u “kućici na točkovima” gdje nakon napornog dana on može da uživa u punom komforu, jer se u ovom vozilu nalaze i šporet i frižider, pa i tuš kabina. Ali tu su i snimatelji, fotografi, kao i direktor projekta.

Svakodnevno Kaper prelazi oko 35 kilometara, a u slobodno vrijeme se bavi učenjem kineskog i razgovara sa drugim sportistima.

“Svakodnevno učim desetak novih riječi na kineskom, kako bih pomalo mogao da razgovaram sa ljudima kada stignem u Kinu”, kaže maratonac-amater.

ultra maraton1

Ovih dana, kineski list “Čajna dejli” piše da je i 44-godišnji Njemac Kai Markus Sjung riješen da ostvari sličan poduhvat, odnosno da pretrči “Put svile”. U ovome ga podržava njegova supruga Kineskinja, čije je prezime ovaj njemački maratonac dodao uz svoje. Njemac je prethodnog vikenda u svoju avanturu krenuo iz Hamburga, a ima namjeru da pređe 12.000 km i da do novembra stigne u Šangaj.

Ovu vijest je “ruski Forest Gamp”, kako su mediji već prekrstili Kapera, dočekao sa radošću:

“Odlično je što imamo ista interesovanja i vjerujem da čak postoji mogućnost da se sretnemo. Nije važno da postignem nekakav rekord i ne želim da se takmičim sa njemačkim kolegom. Želio bih da trčanje bude nešto što spaja ljude, što čini da se međusobno bolje razumiju. Radujem se što nisam jedini i što ima još onih koji dijele moju ljubav ka trčanju”.

Pustolov i biznismen Aleksandar Kaper rođen je u Čiti 1981. godine. Prije nego što se preselio u Moskvu, živio je u svom rodnom gradu u istočnom Sibiru i radio u okružnom tužilaštvu. Kaper je član Ruskog geografskog društva i prošle godine je istrčao Maraton u ime mira, tačnije više od 150 kilometara, i to po oblastima Donbasa gdje su se odvijala vojna dejstva.

Aleksandar Kaper ima namjeru da pređe 8.000 kilometara preko teritorije Rusije, Mongolije i Kine. Svako ko želi, može da prati ruskog trkača u režimu onlajn prenosa tokom svih 200 dana preko njegovog sajta.

Nemate pravo da postavite komentar