14
Fri, Jun

Aktuelno

Do sada je fizika poznavala prirodni led i još 16 vrsta, a nova vrsta je u obliku gela

Do sada je fizika poznavala prirodni led i još 16 vrsta, a nova vrsta je u obliku gela

ledled2Vijest koju donosi  The New Scientist glasi da su naučnici na pragu otkrivanja, odnosno dokazivanja 18. vrste leda. Uopšte je čudno da je moderna fizika, pored kockica leda iz zamrzivača, do sada otkrila još 16 ledenih stanja, da bi sada bila na domak dokazivanja poroznog leda u obliku gela, što je posljedica vrlo niske relativne mase. U ledu koji poznajemo kao "normalan" molekuli vode se pri opadanju temperature u jednom trenutku organizuju u čvrstu heksagonalnu kristalnu strukturu.

Eventualno u kubnu strukturu ukoliko su takvi slovi s temperaturom i pritiskom u gornjim djelovima atmosfere. To su jedina dva oblika leda koji se javljaju u prirodi na Zemlji. Odakle onda ikome ideja da bi negdje nekako moglo postojati više vrsta drugačijeg leda? Ako bi se led smrzavao na pritiscima višim od ovih u prirodi, njegova kristalna struktura bila bi gušća nego kod normalnog leda. Ako bi se voda smrzavala na nižim pritiscima, dolazimo do rjeđih struktura.

Odatle i razlika kubne u odnosu na heksagonalnu strukturu. Na kraju struktura može postati toliko rijetka, toliko lagana da više nalikuje na vazduh nego na kruto stanje. Do sada su poznate dvije vrste leda s niskom gustoćom. Fulereni su gustoće 80 posto običnog leda, oblika su poliedara položenih u kuglastu strukturu, zeolitski led je između 50 i 90 posto i podsjeća na mineralnu strukturu zeolita. Pored toga, ima ih još 14 vrsta koje su gušće od kockica koje držite u zamrzivaču.

Express.hr

Nemate pravo da postavite komentar