19
Fri, Apr

Putopisi

 

Fantastični nacionalni park Domogled - dolina Černe u Rumuniji. Setno ime vrhu dali su Srbi, koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbjegli u velikim seobama.

 

Fantastični nacionalni park Domogled - dolina Černe u Rumuniji. Setno ime vrhu dali su Srbi, koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbjegli u velikim seobama.

hraklova banjahraklova banja1Nacionalni park Domogled - dolina Černe, jedan od najljepših u Evropi, nalazi se kraj Đerdapa, nadomak dunavske granice sa Srbijom kod Kladova. Ovaj dragulj prirode je svojevrstan spomenik Srbima koji su ovde nekad živjeli u velikom broju kao čuvari Vojne granice Habzburške imperije s Osmanskim carstvom.

Ime Munti Černi ili Černa, prevedeno na moderni srpski jezik glasi Crna planina, a sjetno ime vrhu Domogled dali su Srbi koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbjegli u velikim seobama. Vrh se nadnosi nad niži Varful Serban - Srpski vrh i Pešteru lui Serban, Srpsku pećinu, sklonište graničara. Njihovi tajni putevi danas su dobro obeležene treking staze na koje dolaze posetioci iz celog sveta.

hraklova banja2hraklova banja4Nacionalni park Domogled nalazi se na kraju Banatske klisure, prostora od ušća rijeke Nere u Dunav do Đerdapa. Tu su još od ranog srednjeg vijeka postojale velike srpske naseobine, o čemu svjedoče manastiri Bazjaš i Zlatica, koje je utemeljio Sveti Sava. Banatska klisura vrvi od srpskih toponima, ali su ta imena na geografskim kartama često sve što je ostalo od starosjedilaca Srba, koji su se odavno odselili.

U nacionalni park Domogled danas dolazi sve više posjetilaca iz Srbije, ljubitelja prirode i banjskog turizma. Oni kao bazu za vikend izlete koriste istorijsku Banju Herkulanu u klisuri Černe, koja je udaljena samo tridesetak kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom kod Kladova. Tim putem preko brane hidroelektrane Đerdap 1 zaputila se i velika grupa planinara iz PD "Policajac-Josif Pančić". Pod vođstvom iskusnih kolega iz kladovskog društva "Vis" upoznala je fantastične predjele Domogleda i doline Černe, divovski vodopad Venturatoarea, kozju stazu kroz tijesnu klisuru Cašnei, na čijim vertikalnim zidovima rastu šume crnog bora. U njoj, usred krša nalazi se skrivena u lijevku vodopada i Đavolja vodenica. Po predanju tu su žito mljeli srpski graničari i hajduci koji su kao gorski demoni živjeli u gudurama i upadali među Turke nevične planinskom ratovanju.

hraklova banja5hraklova banja6Car Franc Jozef je tu liječio reumatizam, a najredovnija gošća bila je carica Elizabeta, poznatija po nadimku Sisi. Dame tvrde da od banjske vode Heraklane koža postaje fina i meka kao baršun. Na oko dva kilometra od te istorijske celine, koja djeluje avetinjski zapušteno, napravljena je nova banjska zona s ogromnim hotelima visoke kategorije, ali i manjim hostelima i vilama na obali Černe, tako da je moguće naći smještaj za svačiji džep.


RAZORNA PRIVATIZACIJA

Habzburške imperijalne zgrade Banje Herkulane su zatvorene, polupanih prozora i opljačkane. Takav izgled duguju spornoj privatizaciji. Tik uz njih, u jedva nešto boljem stanju, stoje ogromni socrealistički hoteli iz ere Čaušeskua, takođe ruinirani i pusti, zbog spornih privatizacija.
Sve u ovim krajevima izgleda fantastično, pa nije teško povjerovati u legendu da se u sumporovitim toplim izvorima banje Herkulane kupao polubog Herakle, što mu je dalo snagu da pobijedi čudovište Hidru, koje je navodno živjelo baš u kanjonu Černe. U to su vjerovali i Rimljani koji su u klisuri napravili prvo banjsko lječilište čim su pod Trajanom prešli na lijevu obalu Dunava i pobijedili Dačane. O veličini antičke Banje Herkulane svedoči šest velikih Heraklovih statua koje su pronađene u 19. vijeku kada je ovde izgrađen superluksuzni banjski centar za "krem" habzburške monarhije.

 (Novosti)

Nemate pravo da postavite komentar