20
Sat, Jul

Planinarske ture

Izvanredna tura, pogotovo za ljubitelje prirode i šetnje po planini, kao i za

Izvanredna tura, pogotovo za ljubitelje prirode i šetnje po planini, kao i za

one koji bi da pobjegnu od gradske vreve i učine svoj život interesantnijim za još jedan pogled na prirodne ljepote.

planinarska-tura1

Težina ture: Srednje teška.

Dužina puta: Kolima do pred katun Guzevalja ima oko 38 km. Uspon na Treskavac i spust do Bukumirskog jezera oko 8 km.

ZALJUBITE SE U BUKUMIRSKE VILE

Kratak opis ture:    Kolima se vozimo put Maslina pa od Maslina preko Kuča. Nastavljamo pravo asfaltiranim putem sve do table koja pokazuje skretanje za Bukumire, tj. Bukumirsko jezero. Ne idemo pravo, jer put pravo nas vodi ka Kučkim koritima, već skrećemo lijevo. Nećete promašiti jer tu na raskršću tabla za skretanje lijevo put Bukumira je jasno istaknuta. planinarska-tura3Kad skrenemo lijevo vozimo pravo do putokaza za katun Guzevalja odakle počinje naša planinarska tura. Katun je prelijep, ograđen šumama i zelenilom sa par drvenih kućica u sredini. Prije katuna nalazi se izvor, gdje se treba snbdjeti hladnom izvorskom vodom.

planinarska-tura6Penjanje na Treskavac vrši se cik-cak kretanjem, kako bi se lakše probijala visinska razlika i manje napora ulagalo, a samim tim i lakše podnosio uspon. Staza je markirana sve do prevoja odakle se vrh vidi i ne može se promašiti skretanje. Treskavac se nalazi na 2024 m n.v. Sa Treskavca je prelijep pogled. Vide se Kučke planine a u daljini i majka svih planina - Komovi.

Spuštamo se istim putem do prevoja i idemo sjeverno put Bukumirskog jezera koje se nalazi na 1448 m n.v. Na prevoju se nalazi putokaz i staza do jezera je takođe markirana. Prolazimo kroz katun Momojevo i ulazimo u šumu koja nas vodi do prelijepog Bukumirskog jezera, u kojem se, po legendi, kupaju vile i pjevaju zanosne pjesme, mameći mladiće da uđu u vodu. U jezeru se naravno možete kupati ili osvježiti, samo vodite računa da se ne zaljubite u neku od vila.

Prekrasna panorama Bukumirskog jezera, iznad koga dominiraju vrhovi Pasjak, Štitan, Velji Vrh i Surdup, predstavlja svakako jedan od najljepših planinskih pejzaža Crne Gore.

Vrijeme: Vožnja do pred katun Guzevalja traje nekih sat vremena. Put je dobar ali ima dosta krivina.

Odatle pješačimo pola sata do katuna makadamom i počinjemo uspon na Treskavac.planinarska-tura5

Penjanje na Treskavac traje 2,5-3 sata, u zavisnosti od fizičke spremnosti i tehničke opremljenosti grupe koja kreće na turu ( sa pauzom od pola sata na prevoju ).

planinarska-tura4Spuštanje na prevoj i pješačenje do Bukumirskog jezera najviše 1,5 - 2 sata u jednom pravcu.

Potrebna oprema: gojzerice (planinarske čizme), štapovi (bilo bi poželjno), šešir sa širokim obodom, zaštitna krema od Sunca sa visokim faktorom zaštite (obavezno). Neophodno je ponijeti i dosta vode, ne manje od 2 litra, laganu hranu, povrće, koštunjavo voće, suvo groždje i čokoladicu (preporučujem snikers- daje snagu).

Ne treba se prejedati već ponijeti ono što je kalorično i što daje energiju a manje opterećuje želudac.

 

 

Priredila: Darja Drobnjak

Nemate pravo da postavite komentar