14
Fri, Jun

Biciklističke ture

PREDLOG BICIKLISTIČKE TURE

PREDLOG BICIKLISTIČKE TURE

2PRSTEN OKO DURMITORA

NP DURMITOR, ŽABLJAK

UKUPNO VRIJEME TRAJANJA TURE: 9 sati i 30 minuta.

Aktivna vožnja bi se mogla računati na nekih 8 sati, pri čemu napominjem da je otprilike jedna trećina puta spuštanje, pri kojem se naravno, ne okreću pedala.
Dakle, vrijeme za odmor bi bilo 1:30 h, najbolja varijanta 3 puta po 30 minuta.


4Što se tehničke zahtjevnosti ture tiče, potreban je veliki oprez pri spuštanju; na pojedinim mjestima se spušta i do 400mnv u par kilometara, a postoji i makadamski dio u dužini od nekih 6-7 km. Spust tom dionicom je dosta strm, a put dzombast.
Stoga, tehnički dio je srednje-težak, 6/10.


Kondicionu zahtjevnost ture svrstavam u tešku, 8/10 .
Koliko strmih spustova ima, toliko ima i strmih uspona, od čega već pomenuti dio, makadam, poneđe prelazi i 21 % uspona.


Dužina rute iznosi 85 km, a početna tačka je centar grada Žabljaka ( 1450 mnv). Na put smo krenuli nas petoro, unaprijed dobro spremni, kako teorijski, tako i kondiciono. Putovanje počinje tako što u samom centru grada treba skrenuti odmah kod gradske pijace ( sjeverno) i pratiti putokaze ka restoranu Momčilov grad i selu Maloj Crnoj Gori. Sami početak puta vodi preko sela Pitomine, ka prevoju i vrhu Štuoc (1950mnv) – ujedno i najvišoj tački ovog puta, sa kojeg se pruža fantastičan pogled. Sjeverni dio Crne Gore, kanjon rijeke Tare, Žabljak i Crno jezero na jednoj strani, a na drugoj najviše vrhovi Durmitora, među kojima dominira Bobotov Kuk (2523mnv)...Daljina do vidikovca Štuoc, od Žabljaka je 13km, uz savladanu visinu od oko 500m. Dakle, paklen početak.


6Postoji samo jedan, da kažemo, seoski, asflatirani put, koji nakon Štuoca vodi do sela Crne Gore (oko 1400mnv), najizolovanijeg dijela naše države. Nakon što prođemo selo, koje je u samom centru durmitoskog masiva, put naglo gubi visinu, prelazi u makadam, i prolazi kroz svojevrsni kanjon rijeke Sušice (1180mnv).
Kanjon je prohodan samo u ljetnjim mjesecima, pošto tokom zime ova rječica obrazuje istoimeno, Sušićko jezero,a nameti snijega su toliko visoki da bageri tuda i ne prolaze. U kanjonu se nalazi i mini planinarski dom, kao i naplatni punkt NP Durmitora, đe uvijek radi po jedan rendzer (na 27om kilometru od Žabljaka).
Naredni dio ture, uspon iz kanjona bih okarakterisao kao kondiciono najteži, pošto vrlo loš makadamski put strmo vijuga ka izlasku iz kanjona, ka selu Nedajnu. Nedajno, kako i samo ime kaže, je kroz crnogorsku istoriju odolijevalo vjekovima i osvajačima. Ono stoji kao odraz u ogledalu Maloj Crnoj Gori – na istoj visini, samo na suprotnoj strani kanjona Sušice. Dolaskom u Nedajno smo prešli 34 km, napravili par fotografija, okrijepili se na seoskoj bistijerni i nastavili put ka Milogorskoj šumi, koja pripada opštini Plužine.

3Nakon vožnje kroz prijatnu hladovinu, put dalje vodi do plužinskog sela Trse (1400mnv), đe nailazimo na eko selo, par kafana i restoran, i tu odlučujemo napraviti dužu pauzu, od nekih sat vremena. U Trsi postoji račvanje puta ka Plužinama, koje su samo 15tak km od nas!
Ovaj dio rute nije zahtjevan, pretežno je „ravno“, prolazi se i kroz šumu, kao i preko nepreglednih pašnjaka, a pruža se odličan pogled ka zapadu, pivskim planinama kojim dominira granični Maglić (2386mnv).
Dio koji slijedi nakon Trse, je karakterističan po nepreglednim zatalasanim površinama, pašnjacima, brojna su stada ovaca i krava, razbacani katuni i trošni seoski putevi. Geografski smo nadomak kanjona rijeke Pive i jezera koje ona formira, ali je nemoguće baciti pogled. Međutim, taj nedostatak ćemo brzo nadoknaditi – jugozapadni dio durmitorskog prstena nas polako primiče samom masivu i pogledu ka najvišim vrhovima, i značajnim usponom izlazimo pred osobeni Prutaš, koji dominira ne samo svojom visinom do skoro 2400mnv, nego i jedinstvenom građom – vertikalnim „prutevima“ od kolosalnih kamenih greda.

1Za nama je u tom trenutku 60tak kilometara puta, već smo na visini od oko 1700m, i otvara nam se pogled na posljednju četvrtinu puta. Južna strana Durmitora, sa svojim dolovima, Todorovim i Dobrim, uskim krivudavim putem, i predjelu koji gotovo i da nema drveta. A u daljini dominira prepoznatljivi durmitorski vrh Sedlena greda i velika „Z“ krivina ispod nje – čuveno Sedlo ( 1900mnv), naša poslednja visinska prepreka.


Taj dio bih svrstao u teže dionice, jer se takođe na kratkoj distanci savladava oko 200m nadmorske visine, a već smo prilično umorni. Međutim, ne pada nam teško, u podsvijesti nam je olakšanje koja nas čeka na Sedlu – duža pauza nakon 70km i pogled na Zabljak, odnosnu nepregednu Jezersku visoravan. Teško se odlučiti na koju stranu je ljepše gledati !
Nakon odmora i kratkotrajne razmjene iskustva sa planinarima koje smo sreli na Sedlu (budući da je ono polazna tačka za uspone po Durmitoru), krećemo nizbrdo. Svjesni smo da je uspon za ovo putovanje završen, ali da nam slijedi oprezan i tehnički zahtjevan spust od 15 kilometara, kojim gubimo oko 450m visine do samog Žabljaka. Uskim i strmim putem prolazimo pored neobičnog vrha Stožine, zatim kroz pitomi Pošćenski kraj, pored skijališta Savin Kuk i brojnih planinskih koliba koje su „nikle“ oko njega posljednjih godina.


7Konačno smo se dohvatili naseljenog područja, i u sami smiraj dana stižemo na početno mjesto, Žabljak, čime zatvaramo durmitorski prsten, ovu jedinstvenu i neponovljivu vožnju.
Napomenuo bih da ova ruta prolazi gotovo sve djelove NP Durmitor (taksa je 3 € po osobi, rendzere smo sreli u selu Crna Gora i kanjonu Sušice), par vrhova, vidikovce, kanjon, autentična durmitorska sela, šume, jezera, zalazi duboko u opštinu Plužine, baca pogleda na sve strane svijeta, i uz dužinu od 85km, savladava se visinska razlika od 2700m, što ovu turu svrstava u jednu od najtežih crnogorskih. Međutim, nagrada je vrijedna – sama priroda, pogled, vazduh, čistoća, nepristupačnost, sloboda !

 

http://www.sportstracklive.com/track/map#jovo5/Cycling/Prsten-oko-Durmitora/1184741/full

(biciklistička tura preko modernog GPS programa, sa svim opisima, detaljima, i mapom)

Autor: Dražen Bratičević
Biciklistički klub Njegoš, Cetinje

1. mjesto na konkursu "Pokaži PUT!" u kategoriji: Predlog biciklističke ture.

Nemate pravo da postavite komentar