16
Tue, Apr

Planinarenje

U oblasti Karakoruma grupa stijena pod imenom Trango kule poznata je širom svijeta po svojoj unikatnosti. Visok stepen težine doveo je do nekih dramatičnih uspona u prošlosti.

U oblasti Karakoruma grupa stijena pod imenom Trango kule poznata je širom svijeta po svojoj unikatnosti. Visok stepen težine doveo je do nekih dramatičnih uspona u prošlosti.

005 trango kuleBezimeni toranj (6239mnv) je ogroman, šiljati toranj koji strši 1000 m. Prvi put su se na njega popeli 1976. Britanci Džo Braun, Mo Antoin, Martin Bojsen i Malkom Haules preko jugozapadne strane. Džim Karan je napisao knjigu o njihovoj avanturi, Trango: Kula bez imena.

Ruta Norveška istočna strana iz 1984. je jedna od najuzbudljivijih i najtragičnijih priča u istoriji penjanja. Priča se odnosi na elegantan, 1500 metara visok smjer od čistog granita. Hans Kristian Doset, Stein Aheim, Fin Dahli i Dag Kolsrud su odlučili da popnu ovu dionicu nakon fotografije koju su vidjeli u časopisu Mountain Magazine iz 1983. Zbog lošeg vremena četvorici Norvežana je trebalo dosta vremena da riješe početni dio uspona. Na pojedinim dionicama klinovi su bili toliko labavi da su jedva mogli da ponesu njihovu težinu tijela. Spori uspon bi podrazumijevao nestanak hrane kroz neko vrijeme. Dvojica penjača (Aheim i Kolsrud) su odlučili da odrade 90% rute, i da se zatim spuste. Doset i Dahli bi nastavili ka vrhu.

006 trango kuleAheim i Kolsrud su se vratili u bazni logor nakon obavljenog posla. Odatle su gledali kako Doset i Dahli stižu do vrha. Ali tokom spuštanja, par je nestao iza kamenog zida. Dani su prolazili, a dvojici Norvežana nije bilo ni traga.Tri nedelje kasnije stigao je pakistanski helikopter i pronašao dva tijela koja su ležala u snijegu. Od njihovog tragičnog spuštanja, ova ruta je nazvana „Put bez povratka“.

U junu 1990. japanski tim predvođen Takejasuom Minamiurom, pojavio u podnožju Trangovog Velikog tornja. Namjeravali su da se popnu na Veliki Trango, toranj visok 6.286 metara preko severoistočnog stuba. Poslije 25 dana penjanja, od vrha ih je dijelilo samo nekoliko dionica. Tako blizu, ali su ipak morali da prekinu uspon.

Međutim, 33-godišnji vođa ekspedicije Minamiura odabrao je solo uspon na istočnoj strani Bezimene kule i planirao je da se spusti paraglajdingom sa vrha.

Posle 40 dana penjanja, Minamiura je stigao na vrh. Na vrhu, Minamiura je sakupio svoje stvari: ono malo hrane što mu je ostalo i opremu za bivak. Vezao ih je za mali paraglajder i lansirao preko glečera Dunge, više od 1.800 metara ispod njega.

002 trango kuleZa let mu je bilo potrebno samo 10 minuta odgovarajućeg vjetra, ali njegov padobran je pri početku spusta udario u zid kule. Srećom, cepin mu je bio zaboden za leđa, što ga je spriječilo da slomi kičmu kada je udario u zid.

001 trango kuleOsamdeset metara ispod vrha visio je sa svog paraglajdera iznad provalije. Minamiura je ostao miran, izvadio radio iz džepa i pozvao svoje saputnike u bazni logor. Saopštio je da je imao nesreću i da mu je, ako je moguće, potreban helikopter.

Minamiura je cijelu noć proveo viseći sa svog paraglajdera na 6.000 metara. Sledećeg jutra uspio je da se oslobodi i stigne do male, uske ivice gdje će provesti narednih šest dana.

Helikopter je na kraju stigao, ali nije mogao da se stabilizuje na 6.000 metara zbog bočnog vjetra. Minamiuri je rečeno da je spasavanje helikopterom nemoguće.

U međuvremenu, Minamiuri je nedostajalo odjeće, hrane i zaštite na ivici stijene. Noću se otkotrljao u svom paraglajderu i trljao noge da se ne smrzne.

Nakon tri dana rizičnog penjanja, Minamuirini saputnici Hošina i Kimoto su završili britansku rutu, stigli do vrha i spustili se do Minamiure. Dva dana kasnije, bezbedno su stigli u bazni logor.

To je bila i ostala nevjerovatna priča o posvećenosti, druženju, opstanku i solidarnosti. Minamiura je otvorio novu solo rutu, i zahvaljujući njegova dva saputnika, preživio je da ispriča ovu priču.

Izvor: Explorersweb

Nemate pravo da postavite komentar