23
Fri, Feb

O nama

Uživajte u spektakularnim pogledima. Početna tačka ture je Nikšić, tradicionalno mjesto za planinske entuzijaste, koje se nalazi između jezera i šuma.

Uživajte u spektakularnim pogledima. Početna tačka ture je Nikšić, tradicionalno mjesto za planinske entuzijaste, koje se nalazi između jezera i šuma.

zupa lukavica niksic biciklizamSljedeći dan počinje odmah spustom do Pivskog jezera, gdje se potom prelzi most, prije nego što se potom laganona asfaltnom putu dugom 6km penjebiciklom vilusite na 1000mnv. Prolazeći pored istorijskih sela, pred očima imate sve do ljeta snijegom prekrivene planinske vrhove Vojnika.U stalnom penjanju i spuštanju, staza Vas dovodi do malog i spokojnog sela Pošćenje, koje je okruženo sa dva mala jezera i planinama, i poznato po planinskom turizmu. Prije toga Vam se nudi pauza u kanjonu Nevidio. Napravite ovdje pauzu za rashlađujuće pješačenje u rijeci na ulazu u ovaj kanjon, koji je zadugo ostao neotkriven.

Od Grabovice vodi 15km dugačak i zahtjevom uspon kroz šumu do spektakularnog vidikovca na 1907mnv, u podnožju Sedla. Uživajte ovdje u fantastičnim pogledima na pejzaže nacionalnog parka Durmitor i opustite se.Strmo se potom spuštate u Žabljak. Asfaltirani put Vas, na dionici sa krivinama, vodi preko mosta na Tari, gdje Vas sljedeća planinska etapa na mirnim šumskim stazama i preko idiličnih katuna vodi do usamljenih sela.
Poslije Bijelog Polja i Šiškog jezera očekuje Vas sljedeći zahtjevni uspon preko zelenih planinskih pašnjaka Bjelasice, koji biva nagrađen panoramskim pogledom na okolne planinske vrhove. Ovdje se isplati napraviti pauzu i prenoćiti. Od Kolašina, ruta se poklapa sa vrhunskom stazom 1, na drugu stranu rijeke Morače. Poslije Pjenavca Vas očekuje dugačak i lijep spust kroz šumu. Iako je ovo područje udaljeno svega 30-40km vazdušne linije od najvećih gradova Crne Gore, ovdje još uvijek žive vukovi i medvjedi u divljini. Sa ovim divnim utiscima se vraćate nazad u Nikšić.

Preuzeto sa: Montenegro Wilderness biking priručnika

biciklizam Piva Biciklizam Krnovo Niksicpiva pluzineposcenje selotara crna gorabiciklizam Kapetanovo jezero Niksic