28
Sun, Apr

Najave akcija
Planinarski klub Komovi iz Podgorice u nedjelju 08.01.2023 godine organizuje uspon na Velji vrh. Plan ture prenosimo u cjelosti:
Planinarski klub Komovi iz Podgorice u nedjelju 08.01.2023 godine organizuje uspon na Velji vrh. Plan ture prenosimo u cjelosti:
001 velji vrh
 
TURA: Velji vrh 1.277mnm
VRIJEME POLASKA: nedelja (08.01.2023. godine) 07.00h
MJESTO POLASKA: iza stadiona Budućnosti
PREVOZ: organizovan
TEŽINA TURE: laka uhodanim planinarima, srednje teška početnicima
 
POTREBNA OPREMA: planinarske cipele ili patike za hiking, kapa/kačket, zaštita od Sunca, majica/duks/jakna, hrana i voda za jedan dan (min 1,5l), rezervna odjeća za ranac, kabanica u zavisnosti od najave vremena, preobuka nakon ture (rezervna odjeća, obuća i čarape koje će biti u kombiju)
KRATAK OPIS TURE: Red je da godinu započnemo sa jednom lijepom turom sa pogledom na Bokokotorski zaliv. Velji vrh pripada planinskom masivu Orjena tačnije njegovom istočnom dijelu i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.277m. Sa njega se pruža divan pogled na Bokokotorski zaliv, na planinski masiv Orjena, na Dragaljsko polje i na mnoge druge okolne planine. Polazna tačka na turi je magistralni put Nikšić-Risan, tačnije ugostiteljski objekat - kafana Grkavac.
Prelazimo nekih 600m visinske razlike koje bi trebalo da savladamo za oko 3 h pješačenja sa pauzama. Staza je najvećim dijelom stari Austrougarski put odnosno kamena staza i uglavnom je od serpentina što nam olakšava savladavanje nadmorske visine i čini turu nešto lakšom. Takođe, na stazi ćemo obići i stare Austrougarske tvrđave Ober i Under. Po završetku ture posjetićemo jedan lokalitet sa kojeg imamo fenomenalan panoramski pogled (sama lokacija nek ostane iznenađenje). Na turi nema tehnički zahtjevnih djelova staze.

NAPOMENE: Vodič na turi će se upravljati prema najsporijem učesniku ture. Klub zadržava pravo otkazivanja ture. Svi polaznici ture idu na sopstvenu odgovornost. Svi učesnike ture molimo da po prijavljivanju potvrde svoje prisustvo na turi do subote u 15h zbog organizovanja prevoza. Svi polaznici su obavezni poštovati upute vodiča. Cijena ture je 15€.
VODIČ: Siniša Bakoč
PRIJAVLJIVANJE I INFO: 068 671 179, poziv, viber, sms

Nemate pravo da postavite komentar