19
Fri, Apr

Izvještaji sa akcija

 

Crnogorski volonteri i ekolozi pridružili su se danas kolegama na svim meridijanima koji radom obilježavaju međunarodni dan čišćenja plaža.

 

Crnogorski volonteri i ekolozi pridružili su se danas kolegama na svim meridijanima koji radom obilježavaju međunarodni dan čišćenja plaža.

akcija ciscenja4akcija ciscenj6Ovim gestom, na plažama u Kotoru, Baru, Sutomoru, Ulcinju i Tivtu, društveni aktivisti okupljeni u različitim organizacijama priključili su se globalnom pokretu #breakfreefromplastic koji širi svijest o štetnom uticaju plastičnog otpada na našu životnu sredinu, uz dramatičnu procjenu da će do 2050. u okeanima biti više otpada nego riba. 

Današnju akciju sprovodi NVO konzorcijum u kojem su “Zero Waste Montenegro”, “Naša akcija”, ADP-Zid, “Open Mind”, “Green Home”, “Mogul”, “Dr Martin Schneider Jacoby” i OCTO Ronilački klub, a kampanju su podržali “Surfrider”, JP Morsko dobro, “Evaneos” i Turistička organizacija Kotor.

akcija ciscenja1akcija ciscenja

"Ovo je dio veoma velikog svjetskog pokreta, svake treće subote u septembru, širom svijeta hiljade i hiljade volontera na plažama prikupe znatne  količine različitog otpada. Akcija ima tri cilja- da građani preuzmu odgovornost i da odlažu otpad tamo gdje mu je i mjesto, u korpe za smeće, štoi nije nikakav napor ,  a odmah daje doprinos  promjeni izgleda cijele države.

Drugo, opštine moraju da posvete više pažnje blagovremenom prikupljanju otpada,  i iz najudaljenijih oblasti, a treći cilj je da preduzeća iskažu veču odgovornost u korišćenju plastične ambalaže, jer se plastične kese odbacuju na sve strane u prosjeku na dvadeset minuta,  a njihova razgradnja u prirodi traje stotinama godina. Ostvarimo li taj napor, da ljudi počnu razmišljati o štetnim posljedicama korišćenja plastičnih  kesa, a godišnje se milioni  upotrijebe u Crnoj Gori, da se napravi taj  veliki otklon, učinitćemo da zaista ovo bude ekološka država," rekla je u sutomorskom Ronilačkom klubu OCTO “Vijestima” Aleksandra Oberta, osnivač i direktor “Zero Waste Montenegro” koja je nedavno pokrenula onlajn peticiju za zabranu plastičnih kesa u Crnoj Gori.

akcija ciscenja3akcija ciscenja5

Vanja Cicmil, volonterka ove NVO, skrenula je pažnju da akcija sama po sebi traje jedan dan, ali dugoročno podiže svijest građana na viši nivo, “da svi razmislimo dva puta prije nego što opet uzmemo plastičnu kesu, i da počnemo da koristimo cegere”. Njena petogodišnja ćerka Nađa danas je najmlađi promoter akcije u Sutomoru, “u svakoj šetnji u prirodi uvijek primjećuje veliki otpada i stalno skreće pažnju  na to”.

"Danas nastavljamo naš angažman u ekološkim akcijama, i sami smo pokretali akcije čišćenja plaže sa lokalnom zajednicom, volonterima iz Kanade… a ovog 18. juna, takođe u Sutomoru, o čemu su “Vijesti” već pisale, i sa aktivistima “Green Home”. Mi ronioci pod vodom svakodnevno i na svim mogućim mjestima vidimo gomile odbačenih limenki, plastičnih boca, čak i suncobrane, ležaljke, a sve manje ribe!  

akcija ciscenja9akcija ciscenja10Danas će ovdje desetak ronioca od “Malbua” čisti podmorje, a plažu će čistiti volonteri ekolozi, mi ronioci ćemo se potruditi da pomognemo u ovakvim akcijama gdje god to možemo, kao što smo i radili na poziv”Naše akcije” u Kotoru," istakao je Aleksandar Mihailović, direktor OCTO.

Šušanjsku plažu prijepodne je čistila grupa od tridesetak volontera svih generacija okupljenih oko tima ADP ZID iz Podgorice. Akcija je krenula iz rekreativnog parka Šumice, gdje im se pridružio i utemeljivač ovog omiljenog mjesta barskih rekreativaca i barski veteran volonter Miodrag Banović. Nakon prolaska plažom, iza volontera je ostalo dvadesetak velikih kesa prikupljenog otpada.

"Danas smo i uklanjali otpad i podizali svijest među građanima. Na samom kraju  turističke sezone susreli smo se sa velikim količinama smeća, i današnjom akcijom spriječili smo  da sve to završi u moru, na kraju i u našem lancu ishrane. Ističem da su šušanjski preduzetnici pozitivno reagovali na našu aktivnost,  kada su vidjeli šta radimo iz “Kuće Lekovića” su nam obezbijedili osvježenje, a iz hotela “Adria” lanč pakete, hvala im što su tako podržali naše volontere. ADP Zid se današnjem čišćenju pridružio kao nosilac akcije “Let’ s do it Montenegro”, a koja će biti održana i u septembru 2018. godine," rekla je “Vijestima” Sanela Pajazitović iz ZID-a.

 

Nemate pravo da postavite komentar