19
Fri, Apr

O nama

Otkrivamo vam skrivene tajne omiljenog parka Njujorčana i obavezne stanice većine turista.

Otkrivamo vam skrivene tajne omiljenog parka Njujorčana i obavezne stanice većine turista.

 21 Mikrokosmos države Njujork

Južni dio parka, koji je manje rustičan i formalniji, osmišljen je da podsjeća na Njujork i njegova okolna bogata predgrađa. Malo sjevernije ćete vidjeti brda i šume, i klupe što treba da vas podsjeti na sjeverni dio grada.

   Park je vjerovatno izgrađen kako bi podigao vrijednost nekretnina stanovnika u okolini

34Vlasti u Njujorku su 1853. godine odlučile da dopuste izgradnju prvog američkog raskošnog parka na javnom mjestu. Iako je tačno da su neki bogati Njujorčani željeli predivni park poput onih u Londonu, najvjerovatnije je da su vlasti dozvolile izgradnju parka kako bi podigle vrijednost nekretnina u okolini. 

   Cijena Sentral parka skoro ista kao cijena čitave Aljaske

Kupovina parka, koji se prostire na 3.4 kvadratna kilometra koštao je Njujork 7.4 miliona dolara, a Aljaska, koju su SAD kupile od Rusije, koštala je 7.2 miliona.

   Prvi čovjek koji je predložio ideju izgradnje velikog gradskog parka

Postoji više teorija ko je predložio izgradnju Sentral parka, ali je najvjerovatnije to bio Vilijam Kulen Brajan, pjesnik i urednik New York Evening Post-a budući da je još 1844. godine pozvao na izgradnju novog parka ističući da je dobro za zdravlje ljudi, ali i za cijeli grad.

   Javno takmičenje za uređenje parka

56Na javnom takmičenju za uređenje parka 1858. godine su među 32 učesnika pobijedili Frederik Lou Olmsted i Kalvert Voks. Uslovi uređenja parka su bili veoma specifični i zahtijevali su glavnu fontanu, mjesto za održavanje parada, četiri unakrsne ulice,mjesto za izložbe ili koncertnu salu...

Olmsted je mrzio dječje igre u parku

Olmted je smatrao da je park osmišljen za šetnju i opuštanje, a ne za trčkaranje i skakanje djece. On je mislio da djeci treba zabraniti da se igraju na travi.

Ovčja livada

Na prepoznatljivoj Ovčjoj livadi u Sentral parku nekada je stvarno postojala ovca. Iz estetskih razloga, Olmsted je želio ovcu, koja je tu bila sve do 1934. Godine

    Zašto su ulice u Central parku zakrivljene?

Ulice u Central parku su osmišljene kao zakrivljene kako bi spriječile održavanje konjskih trka. Izgleda da ovakvi planovi nisu uspjeli da uspore bicikliste budući da je prije dvije godine Njujork Tajms objavio tekst o nezgodama u parku, do kojih dolazi zbog trkanja biciklima.

 Nacionalna geografija