31
Fri, Mar

Herbarijum

Cijela biljka bršljana je gorka i otrovna. Najotrovnije su bobice – plodovi. Dodir sa biljkom može izazvati kontaktni dermatitis.

Cijela biljka bršljana je gorka i otrovna. Najotrovnije su bobice – plodovi. Dodir sa biljkom može izazvati kontaktni dermatitis.

BrsljanBrsljan coverLatinski naziv: Hedera helix

Narodna imena: bršljika, zelengora, zimzelen, pljušt, baštran…

Porodica: Araliaceae

Biljke familije Araliaceae su otrovne. Često su toksični svi djelovi biljke. U bolje proučenim i nama bližim i bolje poznatim vrstama (npr. Hedera helix) glavni sastojci su triterpenski saponozidi (saponini), heterozidi i dr. Ovi sastojci imaju sekretolitična, spazmolitična i blago sedativna svojstva, zbog kojih ove biljke i nalaze medicinsku primjenu.

Opis: Bršljan je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka, vrsta lijane, koja se penje uz drveće, kamenje, zidove i druge različite podloge, za koje se pričvršćuje naknadno razvijenim (adventivnim) korijenom. Stabljike mogu biti i do 50 metara dugačke. Listovi su kožasti, dok su mladi obrasli dlačicama, a kasnije goli, na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni. Cvjetovi su sitni, žućkasto zelenkasti, sakupljeni u poluloptaste štitaste cvasti, koje zajedno grade složenu grozdastu cvast.

Brsljan na zgradiStanište i uslovi uzgoja: Javlja se na vlažnim i humoznim zemljištima, ali dobro podnosi skeletna, kamenita i krečnjačka zemljišta, voli vlažan vazduh. Cvjeta od septembra do novembra.

Upotrebljivi djelovi biljke: Za lijek se upotrebljavaju listovi i plodovi .

Hemijski sastav: Saponini, glukozidi, inozit, tanin, mravlja kisjelina, jabučna kisjelina, karotin, fitoncidi.

Primjena: Koristi se za liječenje bronhitisa, kašlja, crijevnog i želudačnog katara, astme, slezine, polipa u nosu, reumatskih bolesti, tegoba sa žučnom kesicom. Djeluje na srce i krvne sudove, liječi bijelo pranje, reguliše neredovnu menstruaciju. Spolja se koristi za čišćenje kože, protiv vašaka, svraba, kurjih očiju. Čisti tijelo od trovanja pesticidima i radioaktivnog zračenja.

Cijela biljka bršijana je gorka i otrovna. Najotrovnije su bobice – plodovi. Dodir sa biljkom može izazvati kontaktni dermatitis. Ako se pojede list, korijen, a naročito bobica, dolazi do paljenja u grlu i do gastrointestinalnih smetnji. Ako dođe do simptoma trovanja, veoma je važno da se sadržaj želuca brzo eliminiše, a kod želudačno crijevnih smetnji tretman je simptomatski.

U starijoj literaturi ima podataka o trovanju djece, pa čak i o smrtnim slučajevima. Navode se napomene: „Nikad ne jesti plodove”, a za listove: „Držite se naznačenih doza”.

Gaji se kao ukrasna biljka po vrtovima, parkovima,  u gradovima i naseljima, za ozelenjavanje površina, a neke forme se gaje i kao saksijske kulture.

Brsljan zauzima sumuRECEPTI

Čaj od bršljanovog lista: 4 bršljanova svježa lista ili do dvije kašike usitnjenog suvog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuvati, odmah procijediti, i piti nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja. Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode. Čaj od bršljana se koristi protiv peruti, tako što se kosa svako veče ispira čajem. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripremanje čaja.

Čaj za reumatske tegobe: Za čajne mješavine uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cvijeta gomoljaste suručice (Filipendula vulgaris), vrškova zlatnice (Solidago virgaurea), vrškova ivanjskog cvijeća (Galium verum) i korijena jagorčevine (Primula vulgaris). 3 kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti po 1,5 dl nezaslađeno, pola sata prije jela i između obroka, 5-7 puta dnevno, nakon 14 dana, pauza od 7 dana.

Anticelulitna terapija: Uzeti po 50 ml. tinkture lista bršljana, ulja cvjetova nevena i ulja korijena čička na jednu litru otopljene neslane svinjske masti ili maslaca. Miješati i zagrijati na oko 70oC te dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče petnaestak minuta utrljavati mast u kožu gdje se pojavio celulit. Čaj za pojačani metabolizam i izlučivanje, koji se koristi uz ovaj tretman, priprema se na sledeći način : u jednakim djelovima se uzmu vrhovi plućnjaka, vrhovi oputine, vrhovi konopljuše (Eupatorium cannabinum), vrhovi zlatnice i korijen jagorčevine; 3 kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadeset minuta, procijediti i piti mlaki nezaslađen čaj, po 1,5 dl na svaka tri sata. Terapija traje 28 dana. Nakon toga se napravi prekid od 14 dana.

Kuca prekrivena brsljanomTinktura: Sitno se sasiječe ili samelje bršljanovo lišće, te napuni boca  do vrha,  prelije jabukovim sirćetom i ostavi na toplom mjestu nedjelju dana. Ovo je  kažu čudotvoran lijek protiv kožnih  bolesti. Oboljelo mjesto mažemo najmanje 10 dana.

Tinktura je tečno i ljekovito stanje, koje u većini slučajeva predstavlja ekstrakciju aktivnih materija iz ljekovite biljne sirovine, koja odstoji u alkoholu, ili alkoholu koji je razblažen s vodom.

Uklanjanje kurjeg oka : Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana staviti svaku veče na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mjestu najmanje 1 sat. Nakon 7 - 10 dana moći cete ukloniti kurje oko na prstima.

Čaj za astmu i bronhitis: Za čajnu mješavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrhovi plućnjaka, cvijeta jagorčevine, vrhova marulje ( Calamintha officinalis), te lista i cvijeta crnoga sleza. četiri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procijediti i piti po 1,5 dl zaslađeno medom od kestena, 5 - 7 puta dnevno.

Napomena: List bršljana već u malim količinama djeluje na srce i krvne sudove (širi ili sužava) , zavisno od jačine doze . Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa.

Terapija ne smije trajati više od 14 dana.

Milena Đonković, farmaceut