27
Sat, Apr

Herbarijum

Stevija je prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan.

Stevija je prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan.

stevijastevija2Naprtoiv, biljka stevija je ljekovita, a odavno je poznato njeno antibakterijsko, protivupalno i antikancerogeno djelovanje.

Ovaj takozvani čudesni zaslađivač dobija se koncentrisanjem od biljke koja se naziva Stevia rebudiana koja sadrži slatka jedinjenja, stevioide. Slađa je od šećera 200 do 300 puta, a njena kalorijska vrijednost jednaka je nuli. Mogu je koristiti dijabetičari, a prema posljednjim istraživanjima pomaže u sprečavanju nastanka raka, stevija4pomaže u liječenju bakterijskih bolesti probavnog sistema, pomaže u regulaciji prekomjerne stevija3tjelesne težine, smanjuje povišen nivo masnoće u krvi i visok krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi i ne utiče na inzulin, smanjuje anemiju, oporavlja organizam poslije terapije antibioticima, te nakon gripa ili prehlade, pomaže u zarastanju rana i zaustavljanju alergija na hranu, usporava razvoj osteoporoze, pomaže bržem izlječenju kod infekcija gljivicom kandidom, odlična je za detoksikaciju organizma, sprječava nastanak karijesa i zubnog plaka, reguliše probavu, jača imunitet.

Biljka stevija porijeklom je iz Južne Amerike, gdje se stotinama godina koristila kao zaslađivač čajeva i ljekovitih napitaka, liječenje opekotina i problema sa stomakom. U većini zapadnih zemalja dugo je bila proglašena zabranjenom biljkom  zbog interesa velikih multinacionalnih kompanija koje profitiraju na vještačkim zaslađivačima i šećeru. Interesantno je da su u Japanu, s druge strane, zabranjena sva sintetička sladila i da se koristi samo stevija.

Godine 2008. američka agencija za hranu i lijekove promijenila je stav i stevija od tada više nije zabranjena na sjevernom američkom tlu, a u zemljama Evropske unije od 2011. godine. Slatki glikozidi iz stevije sada se smatraju sigurnim za upotrebu, ali prilikom kupovine ovog zaslađivača budite oprezni jer mnogi proizvođači u svojim proizvodimauz steviju koriste i druge jeftinije zasladjivače i hemijske aditive.

Recepti za sve

Nemate pravo da postavite komentar