08
Wed, Dec

Herbarijum

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova.Bosiljak biljkaPostoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu. Raste u raznim dijelovima svijeta, a prvobitno je uzgojen u tropskoj Aziji. Prvi pisani trag o bosiljku star je četiri milenijuma i potiče iz starog Egipta. Riječ bosiljak (tal. basilico, engl. basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci.

Rimljani su ga poistovjećivali s ljubavlju i odanošću pa se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka.

U Indiji su bosiljak njegovali kao simbol dobrodošlice, a u ayurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za liječenje mnogih bolesti - dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.


   Snažan antioksidans

bosiljak biljka 1

Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Prema ORAC ljestvici sušeni bosiljak ima čak 61.000 jedinica. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprječavaju starenje i nastanak različitih vrsta raka. Antioksidansi su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, a bosiljak je njihov pouzdan i djelotvoran izvor. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprječava oksidaciju holesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne sudove. Oštećenja izazvana slobodnim radikalima doprinose razvoju mnogih drugih bolesti, uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Beta-karoten iz bosiljka je odličan način prevencije ovih bolesti.


   Štiti srce i krvne sudove

bosiljak biljka 2
Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasne molekule homocistein.

Iako je homocistein proizvod prirodnog staničnog procesa, može oštetiti zidove žila ako se brzo ne pretvori u neškodljivi molekul, a B6 u toj pretvaranju igra ključnu ulogu.

Magnezijum poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sastava pomažući opuštanju mišića i krvnih žila. Tako pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. On osnažuje srčani mišić i djeluje preventivno protiv infarkta.

 

 

     Prirodni antibiotik


Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav.
Svježi listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te mogu se koristiti u liječenju infekcija. Bosiljak možete koristiti i lokalno - listovi bosiljka stavljeni na rane sprječavaju bakterijske infekcije.


Blagodati bosiljka
 

  • snažan je antioksidans
  • ima antibakterijska svojstva
  • jača imunološki sustav
  • sprečava oksidaciju kolesterola
  • štiti srce i krvne žile
  • pomaže u borbi protiv infekcija
  • smanjuje upale uzrokovane artritisom

   Bosiljak u kulinarstvu


Mirisni listovi bosiljka koriste se u mnogim kuhinjama i slažu se s različitim vrstama jela. Da bi zadržali njegov ukus, bosiljak dodajte jelu pri kraju. Kada god možete, izaberite svježi bosiljak, jer ima intenzivniji ukus u odnosu na sušeni. Od svježe nasjeckanog bosiljka s češnjakom i maslinovim uljem možete pripremiti odličan bezmliječni umak, koji možete poslužiti uz razna jela kao što su tjestenina, riža i bruskete. Od bosiljka možete pripremiti i jednostavni ledeni desert. Pomiješajte nasjeckani bosiljak s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom te smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Ili, napravite svježu, ukusnu i višebojnu talijansku salatu od svježeg bosiljka, sira mocarele i režnjeva rajčice.
Popijte osnažujući čaj bosiljka koji ste pripremili tako što ste nasjeckane listove bosiljka prelili vrućom vodom, ostavili stajati osam minuta i nakon toga procijedili.