24
Wed, Apr

Herbarijum

Na području između sela Sjerogošte i Štitarica, porodica Čobeljić ubrala je smrčak težine kilogram i 50 grama.

Na području između sela Sjerogošte i Štitarica, porodica Čobeljić ubrala je smrčak težine kilogram i 50 grama.

smrcak1smrcakUobičajena težina smrčka je od 50 do 120 grama i ne pamti se da je u tim krajevima ubran smrčak tolike težine i veličine.

U porodici Čobeljić kažu da se godinama bave branjem pe- čurki i ostalih šumskih plodova, ali da nijesu naišli na smrčak ni približne težine.

- Smrčak tražimo tokom aprila i maja, a on već u drugoj polovini maja prolazi. Brali smo one standardne smrčke visoke do 15 cm i teške stotinjak grama i naišli na ovaj pravi trofej među pečurkama - pričaju Čobeljići.

Prije nekoliko godina, kod Sanskog Mosta u BIH ubran je smrčak težak 930 grama i to je bio pravi kuriozitet među beračima i poznavaocima te pečurke. Smrčak je izuzetno cijenjena pečurka u kulinarstvu, ali i u farmaciji. Major Puletić koji se bavi otkupljivanjem i preradom pečurki, potvrdio nam je kako je moguće naići na tolike plodove smrčka.

 - Pogotovo u područjima gdje ima četinarske šume može se naći na velike primjerke smrč- ka.

On se obično pojavi tamo gdje istrune smrča ili neki drugi četinar. Prije nekoliko godina, kada je bio dobar rod smrčka, takođe su zabilježeni primjerci koji znatno nadmašuju prosječne težine i visine - kazao nam je Puletić.

(Pobjeda)

 

Nemate pravo da postavite komentar