09
Tue, Aug

Herbarijum

 

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

 

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

cuvarkuca i medČuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Cvjeta od mjeseca jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće

Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 kašikice usitnjenih listova čuvarkuće

– 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

cuvarkuca

Med i čuvarkuća kao prirodni lijek

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda

– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.

Konzumira se kašikicaa smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

Mast od čuvarkuće

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće

– 200 grama masti

med i cuvarkucaPriprema:

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je ljekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Za hemoroide

Za lijek za hemoroide vam je potreban med, limun i listovi čuvarkuće 300 grama koje ćete samljeti i njihov sok procijediti. Limun potopite u vodu sa sodom bikarbonom , neka stoji tako sat vremena. Kad ste ovo obavili isijecite limun, pomiješajte sa sokom čuvarkuće i dodajte sa 750 grama domaćeg meda.

med

Ovaj lijek za hemoroide od čuvarkuće je za unutrašnju upotrebu, čuva se u frižideru i pije svako jutro po jedna kašika na prazan želudac. Budite uporni i poslije nekog vremena ćete se i sami uvjeriti da je ovaj lijek protiv hemoroida jedan od najboljih.

Upotreba u trudnoći

Iako mnogi tvrde da čuvarkuću trudnice ne bi trebalo da uzimaju mnoge žene tvrde da ih je upotreba iste u trudnoći spasla od bakterije Ešerihije koli (trudnicama se tokom trudnoće ne preporučuje ispijanje ljekova već isključivo čajevi).

Da ne biste rizikovali i radili nešto na svoju ruku, najbolje je da se posavjetujete sa svojim ljekarom kada je riječ o konzumiranju čuvarkuće tokom trudnoće.

Iskustva

Iskustva o korišćenju kombinacije čuvarkuće i meda su i više nego pozitivna, a ovu smjesu najviše hvale žene jer su se zahvajujući istoj uspješno riješile polipa, cisti i mioma. Takođe, sve blagodeti koje nude med i čuvarkuća javnosti nisu toliko poznate, zbog čega je krajnje rješenje u prenošenju iskustava o ovom lijeku koji apsolutno liječi sve i utiče pozitivno na čitav organizam. Mnogi ljekari čak tvrde da je bolje probati sa ovim prirodnim receptom od meda i čuvarkuće prije nego što se pristupi invazivnim metodama. Ovo samo govori da su i njihova iskustva prije svega pozitivna zbog čega ovaj recept preporučuju svojim pacijentkinjama koje se žale na tegobe, prenose Nezavisne..