20
Sat, Apr

Herbarijum

 

Smreka (Picea abies) je omiljeni četinar u Evropi.

 

Smreka (Picea abies) je omiljeni četinar u Evropi.

SmrekaSmreka 1Raste i do 50 metara, praveći smrekove šume gustih krošnji ili se miješa sa drugim drvećem, najčešće bukovim. Najstarija smreka na svijetu otkrivena je u planinama zapadne Švedske. Na tom staništu prisutna je čak 8.000 godina. Na Balkanu, na prostoru zapadne Srbije i istočne Bosne, raste endemska vrsta smreke, Pančićeva omorika.

Osim što je dekorativna, smreka je i ljekovita. U smrekovim šumama mnogi bolesnici nalaze spas za pluća, udišući vazduh bogat eteričnim mirisima. U ljekovite svrhe koriste se plodovi, iglice, vrhovi grančica, pa i stablo. Uvijek zeleni igličasti listovi, beru se tokom cijele godine i koriste svježi. Naročito su djelotvorni sasvim mladi listovi, koji se beru u proleće, dok nisu potpuno razvijeni, kao i mladi pupoljci, dok se smola skuplja od juna do avgusta. Iglice smreke sadrže puno vitamina C, a što je zima hladnija ovog vitamina ima više. Ubrani plodovi se suše na suvom i provjetrenom mjestu, a nikako na suncu i izvoru toplote. 

SMREKA A

Od njih se pravi čaj koji je veoma djelotvoran protiv kašlja, katara i drugih bolesti organa za disanje.

Iglice liječe i upalu bešike, a efikasno otklanjaju i prolećni umor. Ovaj čaj jača nerve, čisti krv i jetru, izaziva znojenje. Da bi se postigao očekivani efekat, mora da se pije redovno, najmanje četiri nedelje. Čaj se pravi tako što se šaka iglica ili vršaka prelije sa 3 dl ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Potom se procijedi, zasladi medom ili smeđim, nerafinisanim šećerom i pije.

Disajne organe pročišćava i para od smrekinih grančica, jer sadrži terpentinsko i druga eterična ulja koja liječe bronhije, upalu grla i pluća. Za lakše disanje plućnih bolesnika, u spavaću sobu se stavlja korpa svježih grančica koje se mijenjaju svaka dva sata. 

Kupka od grančica smreke pomažu kod gihta, opuštaju mišiće, jačaju imunitet i snagu. Djelotvorna je i kod kožnih bolesti, kraste, osipa, potkožnih čireva. Sprema se jednostavno, tako što se pregršt grančica i iglica skuva posebno, svaka u 2 litra vode, a zatim se sadržaj procijedi i sve sipa u vodu za kupanje. Važno je da kupatilo bude zagrijano i voda topla, a u kadi se leži opušteno 15,20 minuta.

Smreka nas

SIRUP

U staklenu teglu od 5 litara, sa širokim otvorom, stavite naizmenično red mladih, smrekinih iglica (vršaka) i red nerafinisanog, smeđeg šećera, pa tako do vrha. Tegla se zatvori gazom i stavi na toplo mjesto ili na sunce. Drži se sve dok šećer ne rastopi mlade izdanke, koji tada isplivaju na površinu. Sadržaj se dobro procijedi pošto se izgnječe iglice, sipa se u tamne tegle ili flaše i dobro zatvori. Narodni ljekari tvrde da je ovo najbolji prirodni lijek za disajnih organe, spriječava prehlade i jača imunitet i organizam. Djeluje kod svih vrsta kašlja, akutnog i hroničnog bronhitisa, jača pluća. Djeca uzimaju 3 puta dnevno čajnu kašičicu, a odrasli 3 puta supenu kašiku.

SMOLA ZA RANE

Pokazala se kao efikasno sredstvo za rane, a može da se primjeni na dva načina. Smola na ranu može da se stavi bez zagrijevanja ili pošto se polako kuva pola sata. U drugom slučaju, kuvaju se dvije supene kašike smole U 2 dl vode. Zatim se procijedi i doda 1/3 maslinovog ulja u odnosu na sadržaj koji ostane posle kuvanja. To se opet kuva dok se ne dobije gušća kaša, koja se potom prohladi i stavi na ranu, prenose Novosti.

 

Nemate pravo da postavite komentar