24
Mon, Jan

Aktuelno

Povodom 8. marta kajakaški klub "Morača" po prvi put je organizovao specifičan spust rijekom Ribnicom.

Povodom 8. marta kajakaški klub "Morača" po prvi put je organizovao specifičan spust rijekom Ribnicom.

Spust niz Ribnicu Kajakaski klub MoracaSlaven Raspopovic kajakom niz RibnicuCilj regate je pored simbolične čestitke pripadnicama ljepšeg pola bio, da kao klub, uputimo apel svim sugrađanima o potrebi zaštite i očuvanja rijeka i preduzimanju preventivnih mjera na zaštiti od poplava.

Promotivnu akciju kluba medijski su podržale sve televizijske kuće u Crnoj Gori. Planirano je bilo da regata sa najiskusnijim kajakašicama na čelu krene 3,5 km uzvodno od izbjegličkog naselja ali se od te ideje odustalo zbog velikih kolicina smeća i gradjevinkog otpada koji su bačeni u korito rijeke.

Spust niz RibnicuPosebno za ovu priliku odabrana ekipa krenula je od mosta ispod autootpada "Toskić" u 14 i 30 časova. Do sada smo puno puta organizovali slične akcije na; Zeti, Morači i Cijevni a na Ribnici to nismo radili jer u ovo vrijeme nije bilo potrebnog nivoa vode. Svi učesnici spusta su se uvjerili u opravdanost izbora baš ove trase regate.Iako smo sa više NVO u poslednjih nekoliko godina svjedoci da se svijest naših sugradjana o potrebi zaštite i očuvanja vodnog fonda značajno poboljšala i da je organizovano dosta akcija čišćenja uvjerili smo se da to nije dovoljno. Sve dosadašnje akcije su organizovane u užem gradskom jezgru ali je potrebno učiniti više na zaštiti rijeke u gornjem toku, jer je nabijala voda u poslednja tri dana sav bačeni otpad donijela u centralno gradsko jezgro. Pored toga što to pruža ružnu sliku nama kajakašima posebno smeta u bezbijednosno plovnom smislu jer armatura, otpatci izrezanog lima i drugi građevinski materijal mogu oštetiti našu opremu i dovesti do povredjivanja tokom veslanja.

Pozivamo zainteresovane da se odazovu na naš apel i podrže ovu našu akciju koja ima za cilj ukazivanje na zaštitu i održavanje rječnih tokova radi sprečavanja poplava i promociju zdravih stilova zivota.

Sportski pozdrav,                                                                 Kajakaški klub "Morača"