19
Fri, Apr

Aktuelno

U Poljskoj je predstavljena nevjerovatna nova staza za bicikliste, koja svjetluca poput zvijezda na nebu…

U Poljskoj je predstavljena nevjerovatna nova staza za bicikliste, koja svjetluca poput zvijezda na nebu…


stazaStaza nadomak grada Lidzbark Warminski osvijetljena je fosforom, sintetičkim materijalom koji svijetli nakon što je proveo neko vrijeme obasjan suncem. Starry Night biciklistička staza iz Holandije, izgrađena od strane Studio Roosegaarde, inspirisala je TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o da kreiraju nešto slično.
Predsjednik TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o, Igor Rutmar, rekao je da materijal koji se nalazi u ovoj stazi može emitovati svjetlost u periodu od 10 sati. Svakog dana, ova staza sakuplja energiju koja joj omogućava da nakon zalaska sunca sija neodojivim plavim sjajem. staza2Njen cilj je poboljšanje bezbjednosti ljudi koji tokom noći voze bicikle.
Luminopore, čestice koje se nalaze u materijalu ove staze mogu emitovati svjetlost različitih boja, a dizajneri ove staze u Poljskoj odabrali su plavu jer se ona na najbolji način uklapa sa svojim prirodnim okruženjem. Oni su takođe istražili i održivost materijala koje su koristili, a tražili su i načine kako da kreiraju ovu stazu sa najmanjim troškovima.
Iako im je Starry Night staza u Holandiji poslužila kao inspiracija, njihovo djelo se dosta razlikuje od staze inspirisane Van Gogom. Starry Night staza sija zahvaljujući LED diodama, koje su obojene farbom koja prikuplja sunčeve zrake. Staza u Poljskoj u potpunosti zavisi od solarne energije. Ona je i dalje u procesu testiranja, jer nije poznato koliko dugo može potrajati prije nego što počne da gubi na kvalitetu.

Nemate pravo da postavite komentar