14
Fri, Jun

Aktuelno

Čistoća i očuvanost planina su nam potrebni i više nego što smo mi toga zaista svjesni.

Čistoća i očuvanost planina su nam potrebni i više nego što smo mi toga zaista svjesni.

planinaplanina2Na to nas podsjeća važan dan u godini – Svjetski dan čistih planina. 

Svjetski dan čistih planina, već više od 20 godina obilježava se 26. septembra. Ovo je prilika da se stvori svijest o značaju planina za život, da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju i da se stvore partnerstva koja će doprinijeti pozitivnim promjenama.

Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja.

planina3planina4Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijele s nama svoju ljepotu.

Planine zauzimaju oko petine kopna i obezbjeđuju egzistenciju desetine ljudske populacije. Zbog svojih prirodnih resursa čovjek je vjekovima iskorišćavao i zloupotrebljavo planine.

Danas planinama prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Naime, posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.

Sada je pravi trenutak da reagujete kako biste pomogli očuvanju planina. Učlanite se u najbliže planinarsko društvo, informišite se o planinarenju, provodite svoje vikende u planinama i ponovno se povežite s prirodom. Tako ćete i sami dati svoj doprinos očuvanju čistih planina.

Nemate pravo da postavite komentar