20
Sat, Apr

Aktuelno

 

Obilježavanje "Evropske nedjelje mobilnosti" završeno je u Tivtu akcijom "Car Free Day", odnosno Danom bez automobila u dijelu centra grada.

 

Obilježavanje "Evropske nedjelje mobilnosti" završeno je u Tivtu akcijom "Car Free Day", odnosno Danom bez automobila u dijelu centra grada.

12Ulica Druge dalmatinske brigade pored zgrade Opštine bila je za tu priliku zatvorena za saobraćaj mortonrnih voza a na njoj je postavljen saobraćajni poligon na kome su svoje vještine i spretnost na biciklima, pokazali učenici starijih razreda osnovnih škola "Drago Milović" i "Branko Brinić".

Najbolje među njima izabrao je žiri u sastavu Dejan Krunić, Nikola Petković i Nikola Krsmanović.

34Prvo mjesto odvojio je Luka Radnjić, drugoplasirani je bio Filip Petrović, do je treće mjesto pripalo Milošu Risančiću.

U sklopu ove priredbe tivatski prvaci i djeca iz vrtića "Bambi" potom su crtali na Trgu magnolija čija je površina bila namijenjena samo dječijoj kreativnosti i zabavi.

"Proteklu nedjelju imali smo priliku da čistimo plaže, da pošumljavamo, da sadimo, pješačimo po Vrmcu i Lovćenu, napravimo biciklijadu i odradimo jedan divan krug po Tivtu, da napravimo prvi Parking day i jedan praking prostor pretvorimo za nas, za druženje, za igru, na način na koji se to nije nikad desilo kod nas. A danas završavamo, manifestacijom i zatvaranjem Ulice Druge dalmatinske koja je takođe posvećena djeci", istakla je Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat.

Pored akcije, posebno upečaljiva bila je manifestacija Parking Day koja je kuče kasno popodne, prvi put ikada u Tivtu, priređena na velikom parking u Arsenalskoj ulici. Umjesto za zadržavanje automobile, ovaj parking je nekoliko sati poslužio kao pozornica na kojoj je istovremeno održavano nekiliko akcija, a građani imali priliku da se druže i uživaju.

57Više od 200 građana, mahom djece i učenika, na parkingu su igrali fudbal, košarku, stoni tenis i šah, društvenu igru "Ozi Ozonko", probali pileći paprikaš koga je na licu mjesta spremao jedan gost iz Vojvodine,  brojne delicije i kolače koje su spremile tivatske domaćice.

Vesela družina iz PK Vjeverica kao i izviđači iz Odreda "Nikola Đurković" je razapela šatore, pokazujući prisutnima vještine snalaženja u prirodi. Aktivisti Crvenog Krsta su uz niz interesantnih pitalica i simboličnih nagrada za djecu, demonstrirali na licu mjesta pružanje prve pomoći, dok su ljubazne medicinske sestre Doma zdravlja Tivat mjerili zainteresovanima građanima krvi pritisak i šećer.

Djeca iz međunarodnih škola Arcadia Academy i Knightsbridge su raznim društvenim igrama animirali prisutne, dok su mlade aktivistkinje NVO Teserakt prezentovale što znači "Carpooling".

 Vijesti/Foto:Siniša Luković

 

Nemate pravo da postavite komentar