25
Thu, Apr

Aktuelno

Zbog povećanja temperature vode i izbeljivanja korala, dvije trećine Velikog koralnog grebena je oštećeno.

Zbog povećanja temperature vode i izbeljivanja korala, dvije trećine Velikog koralnog grebena je oštećeno.

PuzPuz2Ipak, australijski zvaničnici smatraju da bi rijetki džinovski puž koji se hrani morskim zvezdama mogao da bude iskorišćen za spas Velikog koralnog grebena.

Predatorske bodljikave morske zvijezde koje se hrane koralima se pojavljuju prirodno, ali im je broj značajno porastao zbog zagađenja na grebenu koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Za 42 odsto štete krive morske zvijezde

Da su one imale ogroman uticaj pokazala je velika studija zdravlja 2.300 kilometara dugačkog grebena iz 2012. u kojoj se navodi da se površina pod koralima prepolovila u prethodnih 27 godina, pri čemu je 42 odsto štete je pripisano morskim zvijezdama.

Međutim, jedno istraživanje Australijskog instituta za morske nauke (AIMS) je pokazalo da morske zvijezde izbjegavaju područja na kojima boravi pacifički morski puž, poznat i kao džinovski triton.

Ti puževi mogu da narastu i do pola metra i imaju razvijeno čulo mirisa, i plijen mogu loviti samo na osnovu tog čula. Ipak, zbog ljuštura su dovedeni gotovo do istrjebljenja.

Istraživanje je pokazalo da posebno vole da jedu bodljikave morske zvijezde, iako pojedu samo nekoliko svake nedjelje.

To je navelo australijsku vladu da danas objavi finansiranje projekta uzgajanja tih puževa.

"Mogućnosti koje projekat uzgajanja tritona nudi su uzbudljive. Ako uspije, istraživanje će omogučiti naučnicima da izbliza vide uticaj džinovskih tritona na ponašanje bodljikavih morskih zvijezda i isprobaju njihov potencijal kao oruđa kontrole i smanjenja štete nanete koralima zbog najezde", rekao je savezni poslanik Voren Enč.

Nacionalna geografja                           

 

Nemate pravo da postavite komentar