25
Sun, Feb

Aktuelno

Planinari Ilina Georgieva i Ivan Panayotov iz Bugarske proveli su noć na litici iznad Grebaja, na Prokletijama, jer nadležne službe, iako su dojavu dobile oko ponoći, pomoć su poslale tek u srijedu ujutru.

Planinari Ilina Georgieva i Ivan Panayotov iz Bugarske proveli su noć na litici iznad Grebaja, na Prokletijama, jer nadležne službe, iako su dojavu dobile oko ponoći, pomoć su poslale tek u srijedu ujutru.

Prokletije Kada su dobili informaciju da su planinari izgubljeni, njihove kolege iz Crne Gore su pozvali Operativno-komunikacioni centar Uprave policije. Prvi put u 23.17 sati, a potom u pet minuta poslije ponoći.

"Prvim pozivom sam ih obavijestila da su planinari zaglavljeni na stijeni i dala im kontakt kolege koji mi je to javio. Drugi put su kazali da je Direktorat za vanredne situacije obaviješten o svemu i da su planinari locirani", ispričala je planinarka Jelena Jovanović, koju je sa Prokletija pozvao Vladeta Ćulafić iz andrijevačkog PK "Kom".

Ćulafića su nakon toga zvali iz policije i obavijestili ga da su kontaktirali vatrogasce u Plavu i da će neko krenuti u pomoć Georgievoj i Panayotovu. Kako su njihovi prijatelji iz Bugarske bili uplašeni, jer pomoć nije stizala, Ćulafić je sa Miodragom Kostićem iz PK "Komovi" iz Podgorice, krenuo u akciju spašavanja. Znali su da ih je dvoje na planini, ali su, kako su kazali, signalizaciju dobijali od samo jednog od njih.

"Signalizirali smo im lampama i dobili povratni signal samo od jednog. Panayotov i Georgieva sa Kosticem Culaficem i planinarimaNismo znali da li je drugi planinar živ uopšte", rekao je Ćulafić "Vijestima".

Objasnio je da su došli do stijene ispod Prijestola, gdje su planinari iz Bugarske bili zaglavljeni, ali da dalje nisu mogli jer tuda nije bilo staze. 

"Vratili smo se u dom u Grebajama i pozvali policiju. Rekli su mi da vatrogasci ne mogu izaći na teren, jer ne mogu da stupe u kontakt sa planinarom koji poznaje teren", kazao je on.

Dežurni u centru 112 kazao mu je i da su se sa odlukom da se po planinare ne ide do jutra saglasili i u Gorskoj službi spašavanja. Ćulafić i Kostić pred zoru su krenuli drugi put ka njima, a planinari iz Bugarske gotovo istovremeno su počeli da se spustaju sa Prokletija.

"Sa litice na kojoj su proveli noć zavezani za stablo nije bilo staze do doma, pa su krenuli ka Volusnici i spustili se putem u Dolinu Grebaje", rekao je Ćulafić.

Georgieva i Panayotov su noć proveli spavajući zavezani na litici. Nakon tog iskustva, kazali su da se više neće vraćati na "proklete planine". Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova juče nisu odgovorili na pitanja "Vijesti".                                                                

Vijesti

Nemate pravo da postavite komentar