18
Thu, Apr

Aktuelno

 

Uživanje na moru često mogu da pokvare meduze.

 

Uživanje na moru često mogu da pokvare meduze.

meduza1Otrov iz ovih želatinastih morskih bića u kontaktu sa kožom izaziva bol sličan opekotini uz pojavu crvenila i otoka. Prva pomoć u tom slučaju je da potpuno smireni izađete iz vode i nikako ne trljate ranu, jer ćete, ukoliko to uradite, potisnuti otrov dublje u kožu.

meduzaDa biste opekotinu od meduze uspješno sanirali sami sledeći korak je da povređeno mjesto isperete morskom vodom, nikako slatkom, da bi se ostaci meduzinog otrova bolje isprali. Ukoliko na rani ima i meduzinih pipaka ne odstranjujte ih golim rukama ili peškirom. Upotrebite pincetu ili neki drugi sličan predmet. 

Po dolasku sa plaže na ožareno mjesto možete da stavljate kockice leda zamotane u peškir ili krpu da bi se smanjio otok. Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom, što će da ublaži bol. U provjerene alternativne metode ubrajaju se kantarionovo ulje i med koji pomažu brže zacjeljivanje ožarenog dijela kože. 

U apoteci možete da potražite kremu koja u sebi sadrži analgetik i antihistaminik. Međutim, ako simptomi ne prestaju niti se ublažavaju posle nekoliko sati neophodna je pomoć ljekara. 

Inače, veličina meduze ne ukazuje na njenu otrovnost. Naime i opekotina od najsitnije meduze može da bude uzrok komplikacija, prenose novosti.

 

Nemate pravo da postavite komentar