19
Fri, Apr

Aktuelno

 

U Bokokotorskom zalivu primijećena je najmanje jedna morska kornjača ocijenjuju u Institutu za biologiju mora nakon više poziva.

 

U Bokokotorskom zalivu primijećena je najmanje jedna morska kornjača ocijenjuju u Institutu za biologiju mora nakon više poziva.

images slike razno zelena kornjacaturtleOvi gmizavci u normalnim uslovima ne napadaju čovjeka. Ipak, prošlog ljeta se u našem zalivu desila čudna situacija da je kornjača ugrizla nekoliko kupača.

– Srećom kornjače nemaju zube pa nije došlo do krvarenja, ali povrede u vidu modrica i nagnječenja su postojale. Tada smo kontaktirali kolege iz inostranstva (Hrvatska, Italija, Grčka , Tunis …) koji se bave morskim kornjačama i svi su odgovorili isto: možda je kornjača povrijeđena, možda je zbunjena u malom prostoru zaliva i ne zna da izađe, možda je iritirana velikom bukom pod morem, možda je uznemirena zbog parenja, ali svakako u normalnim uslovima kornjača neće napasti čovjeka. To su inače zaštićene životinje prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta (Sl. list br. 76/06), a zaštićene su i preko nekoliko međunarodnih konvencija čija je potpisnica i Crna Gora. Prema ovoj legislativi zabranjeno je njihovo hvatanje, uznemiravanje i ubijanje – navodi dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora.

Iz Institita mole kupače i nautičare da obrate pažnju i ukoliko primijete morsku kornjaču da imaju na umu da morske kornjače nisu kućni ljubimci nego divlje životinje. Zato se uvijek savjetuje da se divljim životinjama, tj. morskim kornjačama, delfinima, itd. ne približavamo, da ih ne dodirujemo, da ih ne hranimo ili uznemiravamo na bilo koji način.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar