19
Fri, Apr

Aktuelno

Građani Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Gusinja i Murine, koji se protive izgradnji mini hidrocentrala u ovim opštinama, protestovali su danas u Plavu ispred pošte.

Građani Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Gusinja i Murine, koji se protive izgradnji mini hidrocentrala u ovim opštinama, protestovali su danas u Plavu ispred pošte.

hidrocentrale2hidrocentrale4Kako je za Portal Sjever CG kazao predstavnik organizacionog odbora Iber Hoti, neće dozvoliti izgradnju mini hidrocentrala i dozvoliti da ostanu bez vode.

hidrocentrale3

“Jedan od osnovnih naših zahtjeva je da Vlada Crne Gore poništi sve koncesione ugovore dosada potpisane, a koji nijesu završeni, da Vlada Crne Gore preispita i ekonomski izračuna računicu za mogućnost zatvaranja i postojećih mini hidoelektrana, jer tamo gdje se naprave hidroelektrane nastaje pustoš i nema ničega”, dodao je on.

Takođe, građani su predložili da Skupština Crne Gore donese moratorijum na izgradnju mini hidrocentral  na vodotocima rijeka sjevera Crne Gore sljedećih 50 godina.

“Ovdje nećemo stati. Nastavićemo borbu za naša prava, jer bez vode mi nemamo života. Nastavljam  sa protestima, od Andrijevice, Berana, Kolašina i u svim opštinama na sjeveru Crne Gore, gdje su ugroženi vodotoci rijeka”, poručio je Hoti.

Na protestu su bili i predstavnici NVO sa sjevera Crne Gore i ekoloških organizacija iz Prijepolja, koji su došli da daju podršku.

Vlada je dala odobrenje čak na 84 rijeke u opštinama na sjeveru da se grade mini hidrocentrale, a da je planirano 170 rijeka na kojim će se graditi.

Mještani Murine su proteklih mjeseci protestovali više puta zbog izgradnje hidrocentrale na lokalitetu Murinska rijeka, Dosova rijeka i Nenov potok.

Koncesionar je krajem juna pokušao da sa mehanizaciom otpočne radove, ali su oko 50 mjesštana Murine od investitora izdejstovali da povuče mehanizaciju

 

Nemate pravo da postavite komentar