28
Sun, Apr

Aktuelno

Planinarsko-smučarskog društvo “Javorak” iz Nikšića osvojilo je danas najviši vrh Evrope (5642m) – Elbrus.

Planinarsko-smučarskog društvo “Javorak” iz Nikšića osvojilo je danas najviši vrh Evrope (5642m) – Elbrus.

523Kako su obajvili na svojoj Facebook stranici, 17 članova ekspedicije se popelo na vrh.

Ekspediciju je, kako navodi portal Onogošt, činilo 20 planinara, a  do vrha je stiglo njih 17, među kojima i tri dame, a sa visine od oko 5.200 metara vratio se najmalađi član ekspedicije, šesnaestogodišnji Ivo Kosić u pratnji svog oca i kolege iz kluba.

4Vođa ekspedicije, osvajača Mont Everesta, Drago Vujović, kaže za portal Onogošt da je uspon trajao oko devet sati i da su ih pratili izuzetno teški vremenski uslovi.

1„Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, bili su jaki udari vjetra. Svi se osjećamo dobro, ja i Miloš Blečić smo se spustili skijama sa vrha. Šesnaestogodišnji Ivo je zbog jakog udara vjetra morao da se vrati“, kaže Vujović ističući da je veoma ponosan na ekspediciju koju je mahom činio podmladak kluba i planinari mlađi od 19 godina.

Na Elbrusu, koga su prvi put osvojili Englezi sredinom 18.vijeka, nalaze se 22 glečera čijim topljenjem nastaju tri rijeke – Baksan, Kuban i Malka.

Nekada se smatralo da je Elbrus “kolijevke čovječanstva”, dostupna samo bogovima. Legenda kaže da je na ovoj planini Zevs okovao Prometaja, da je do njega stizao i Odisej.

Članovi PSK Javorak – Đorđije Vujačić, Marko Blečić i Drago Vujačić su 2010. postali prvi Crnogorci koji su osvojili najviši vrh svijeta Mont Everest.

 

Nemate pravo da postavite komentar