20
Sat, Jul

Aktuelno

NASA najavljuje svoju prvu misiju kojom će čovjek "dodirnuti Sunce".

NASA najavljuje svoju prvu misiju kojom će čovjek "dodirnuti Sunce".

zemlja sunceRobotizovana letjelica projekta "Solar probe plus" trebalo bi da bude lansirana u ljeto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o sunčevoj koroni - javlja Independent.

Riječ je o najudaljenijem dijelu sunčeve atmosfere, za koju čovječanstvo ni danas ne razumije kako to da je ona čak 500.000 stepeni Celzijusa vrelija od površine Sunca.

Odgovori na pitanja o koroni su od neprocjenjive vrijednosti za objašnjavanje života na Zemlji, pošto je ona važna za postojanje "Sunčevog vjetra", stalne struja naelektrisanih čestica koja može da utiče na život na Zemlji.

sunce

"U orbiti Sunca, u jednom trenutku, na udaljenosti od 5,9 miliona kilometara od površine, letjelica će se suočiti sa vrućinom i radijacijom bez presedana u istoriji istraživanja svemira. Letjelica će istražiti spoljnu atmosferu Sunca i sprovesti važna posmatranja da bi odgovorila na višedecenijska pitanja o tome na koji način ova zvijezda funkcionira", objavila je NASA.

zemlja sunce2

Prikupljeni podaci će povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja, koji utiču na život na Zemlji, kao i na satelite i astronaute u svemiru. Letjelica "Solar proble plus" će morati da izdrži temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa, 520 puta veću od prosječne osunčanosti Zemlje, od čega bi je trebalo da je zaštiti 11,5 centimetara debeo štit od ugljičnih kompozitnih materijala.

Letjelica bi trebalo da bude teška 610 kilograma, sa unutrašnjom aparaturom koju će pokretati snaga od 343W. Letjelice će biti visoka tri i dugačka 2,3 metra. Njen prvi najbliži susret sa Suncem bi trebalo da se dogodi 19. decembra 2024. godine.

Do tog trenutka čak sedam puta će proletjeti toliko blizu Venere da će svaki put koristi njeno gravitaciono polje kao svojevrsnu "praćku" koja će letjelici povećati brzinu. Orbita letjelice oko Sunca biće izrazito ekscentrična, čak 108 miliona kilometara u najdaljoj tački od zvijezde, odnosno malo iza Venerine orbite.

Prema budžetskim potraživanjima iz 2014. godine, procjenjivalo se da će kompletan projekt, od gradnje, preko lansiranja raketom "Delta IV Heavy" do upravljanja koštati između 1,2 i 1,4 milijardi dolara. Iako se to skupim, treba znati da pojedini špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti dosežu cijenu od jedne milijarde dolara.

Lansiranje je planirano za 31. juli 2018. godine.

 

Nemate pravo da postavite komentar