29
Mon, Apr

Aktuelno

Vrijedni građanski aktivisti sproveli su  uspješno danas u Starom Baru   uređenje stare pješačke trase od akvadukta do izvorišta Kajnak.

Vrijedni građanski aktivisti sproveli su  uspješno danas u Starom Baru   uređenje stare pješačke trase od akvadukta do izvorišta Kajnak.

akcija ciscenja1Nakon okupljanja kod Veljih vrata Starog grada, akcijaši su krenuli u petosatno čišćenje staze zarasle u makiju i korov niz Kašćel-bedeme Starog grada, sve do rijeke Bunar i Podgrada.

akcija ciscenja2"Svi smo zadovoljni učinjenim,rezultati su preko očekivanja. Put smo  kvalitetno očistili i proširili, usput smo čak i manje međe podizali i naslagali. Skupili smo tri velike kese plastičnog i metalnog otpada koji je bio odbačen u šipražje. Pomoć je pristizala u toku same akcije koju su organizovali Društvo maslinara Bara i Društvo za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine područja Starog Bara  “CIVITAS”, rekao je Vijestima nakon akcije predsjednik Društva maslinara Bara Ćazim Alković.

akcija ciscenja13“Naoružani” kosijerima, trimerima, krampovima i motikama, ali, prije i iznad svega-osmjesima i dobrom voljom, u akciju su krenuli Senad Petović, koji je krčio trasu trimerom, a za njim Dragan Vulićević, Muharem Čantić, Asad Grlić, DadoAdović, Branko Pecović, Senad Redžepagić, Peko Pukić, Tanja Sekulić, imam Omerbašiča džamije Ismail ef. Husić, Dino Mujić, Omer Vukić, Anel Divanović i Peđa Marđonović. Predsjednik i sekretar Odbora MZ Stari Bar dr Jovan Ivović i Đuro Perčobić došli su da ih pozdrave, a potom im poslali i osvježenje.  

akcja ciscenjaOva akcija, za koju je naglašeno da nema nikakve veze sa politikom, imala je za cilj da otkrije većini Barana nepoznato područje, “pravo blago, ako se sagledaju njegovi potencijali na planu turizma”.  

-Ovo je staza kojom su se Starobarani u prošlosti spuštali do rijeke. Da bismo unaprijedili turističku ponudu, razvoj maslinarstva i očuvanja kulturne i prirodne baštine, ovo će biti naša prva akcija njenog uređenja jer Bar ovako dobija novo izletište i mjesto za rekreaciju i druženje, a maslinarski put kroz Džidžarin svoj logičan nastavak. U narednim fazama, Društvo će ovu stazu oplemeniti i sadnicama maslina naše autohtone sorte žutica-zaključio je Alković.

(Vijesti/Foto: Radomir Petrić)

Nemate pravo da postavite komentar