19
Fri, Apr

Aktuelno

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sjutra, 01.04.2017, pokreće kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sjutra, 01.04.2017, pokreće kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Kampanja Stop krivolovuRibolovni zabran u ovom nacionalnom parku počeo je 15. marta i traje do 15. maja. U tom periodu ciprinidne (toplovodne) vrste riba se zbog reprodukcije povlače u pogodonije i pliće djelove Skadarskog jezera.

Kampanja „Stop krivolovu“ usmjerena je na sve građane, sa posebnim akcentom na stanovnike GO Tuzi i Golubovci, kao i opština Bar, Cetinje i Podgorica koje dijele teritoriju ovog parka.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, medijima, ribolovnim udruženjima i nevladinim organizacijama poslaće jedinstvenu poruku o važnosti očuvanja ribljih vrsta i biodiverziteta Skadarskog jezera uopšte, te upozoriti da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo.

clanak 1Skadarsko Jezero park river 14fU saradnji sa radio stanicama emitovaćemo svakodnevno poruku „Od marta do juna neka se svi osvjeste u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“, dok će na vidljivim mjestima u blizini pijaca, tržnica i velikih marketa biti postavljeni bilbordi i posteri. Cilj kampanje nije samo slanje poruka građanima da ne izlovljavaju, već i da ne kupuju ribu koja se u ovom periodu nelegalno izlovljava u NP Skadarsko jezero jer na taj način indirektno pomažu krivolov.

na vodi skadarsko jezero

Pored ovih aktivnosti biće organizovane i edukativne radionice za najmlađe u Centrima za posjetioce na Vranjini i Virpazaru, dok će javnost o svakodnevnim aktivnostima spriječavanja krivolova na terenu biti informisana putem medija, sajta JPNPCG www.nparkovi.me, kao i na zvaničnoj

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava sav živi svijet u području u kojem se vrši nelegalni ribolov.

Zaštita biodiverziteta i kulturno – istorijskih vrijednosti parkova jedan je od osnovnih zadataka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, a nadzornici Službe zaštite u tom procesu igraju vrlo značajnu ulogu.

Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih zainteresovanih subjekata (lokalnog stanovništva, ribolovnih udruženja, turističkih agencija koje svoje poslovanje vezuju za prostor ovog parka, ljubitelja prirode i dr.) u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja.

Upravo kroz ovu kampanju JPNPCG želi da pozove savjesne građane da prijave krivolov ili bilo kakav drugi vid uzrupacije prostora na brojeve telefona 067/344-021, 067/344-496.

 

Nemate pravo da postavite komentar