19
Fri, Apr

Aktuelno

Astronauti Skot i Mark Keli su identični blizanci i pristali su da budu dio surovog eksperimenta.

Astronauti Skot i Mark Keli su identični blizanci i pristali su da budu dio surovog eksperimenta.

618671905655d27a39885194890963 v4 bigSkot je ostao u svemiru 340 dana, dok je Mark to vrijeme proveo na Zemlji. Skot se, sa putovanja, vratio mlađi od brata.

Projekat “Twin Study” imao je cilj da sazna kako dugoročno putovanje u svemiru utiče na ljudsko tijelo. S obzirom na to da identični blizanci imaju isti genetski materijal, ovaj eksperiment je omogućio naučnicima u NASA veliki broj podataka koji će se analizirati u narednom periodu. Iako je analiza ovog eksperimenta još u toku, naučnici su došli do nekih zanimljivih zaključaka.

Foto ProfimediaTjelomjeri, genetski završeci, u direktnoj su vezi sa zdravljem i dugovječnošću. Kada se ćelije dupliraju, oni se smanjuju, što direktno dovodi do starenja. Naučnici su primijetili da dok je Skot bio u svemiru, da su se njegovi tjelomjeri produžili, za razliku od tjelomjera njegovog brata koji je ostao na zemlji. Dakle, kod Marka tjelomjeri su se skraćivali vremenom, što je normalan proces starenja.

Još jedna zanimljiva stvar je uočena.

Skotov DNK se promijenio u odnosu na DNK njegovog brata. Međutim, sve se vratilo u prvobitno stanje kad se Skot vratio na zemlju. Nije još utvrđeno šta tačno ovi rezultati govore i do kakvih će zaključaka dovesti u narednom periodu.

Ovaj projekat će vas navesti na razmišljanje i sigurno će vam pasti na pamet Ajnštajnova teorija relativiteta jer se Skot vratio kući mlađi poslije godinu dana provedenog u svemiru.

Možda će naučnici doći do zaključka da je izvor dugovječnosti ili vječnog života negdje u svemiru…

(Noizz)

 

Nemate pravo da postavite komentar