25
Thu, Apr

Aktuelno

Crnogorac osvojio najveći vrh Afrike...

Crnogorac osvojio najveći vrh Afrike...


IMG 0461IMG 9949„Osvajanjem Kilimandžara ostvario sam životni san, a iznošenjem kotorske zastave na najveći vrh Afrike htio sam istaći kako ljubav prema rodnom gradu tako i zahvalnost onima koji su mi u ovom naumu pomogli" – rekao je gostujući na talasima Radio Kotora planinar Marjan Šantić koji je 18. januara osvojio najveći afrički vrh Uhuru pik na 5.895 metara nadmorske visine.

On je bio jedini iz Crne Gore u ekspediciji koju je činilo desetak srpskih planinara. „U pet dana prešli smo 80 kilometara i visinsku razliku od oko 10.000 mnv – 5 hiljada ka vrhu, a 5 ka podnožju. Kretali smo se kroz prašumu i različite pejzaže, prelazili po hiljadu metara visine dnevno, spavali u kampovima, a na posljednjem nadomak vrha uspio sam da se izborim sa visinskom bolešću.

IMG 9708kilimandzaro marjan 007Iako je Kilimandžaro poznat po snjegovima, na samom vrhu nije ga bilo, a zbog visine su nas hvatale malaksalost i mučnina. Kako biste zamislili, to vam je kao da ste otišli na visinu Krsca, pa pet puta toliko.

Sem jednog momka koji je dobio temperaturu na oko 4.500 mnv, svi smo osvojili krov Afrike" – ispričao nam je Marjan Šantić i dodao da ih je služilo dobro vrijeme iako je počela sezona kiša. Kako je kazao, planinari su se držali zajedno, a ako bi ko i morao napraviti pauzu, uvijek je bio uz vodiča. „Imali smo lokalne vodiče koji su nas pratili do samog vrha.

Oni znaju i staze i kako da pomognu. Rekli su nam da bar dvaput mjesečno uz planinare iz cijelog svijeta stižu na Uhuru pik. Vodiče angažuju agencije koje organizuju ishranu i boravak u kampovima" – kazao je Šantić i pohvalio planinarski klub „Balkan" iz Beograda koji je vodio ekspediciju. „Nakon uspjeha častili smo sami sebe safarijem i posjetom Masai plemenu.

Za mene je osvajanje Kilimandžara lični podvig i zahvalan sam svima koji su mi donacijama pomogli da skupim 3.000 eura potrebnih za učešće u ekspediciji" – kazao nam je Marjan Šantić.

Podsjetimo, Šantić je član kotorskog planinarskog kluba „Vjeverica". 

 

Nemate pravo da postavite komentar