19
Fri, Apr

Aktuelno

Naučnici prognoziraju da će za više od 5.000 godina nestati sav led na Zemlji, što će uticati na povećanje nivoa mora za čak 66 metara.

Naučnici prognoziraju da će za više od 5.000 godina nestati sav led na Zemlji, što će uticati na povećanje nivoa mora za čak 66 metara.

zemlja 1Kako će u tom slučaju izgledati kontinenti, koji će nestati, a koji će proći skoro bez posljedica?

Postoji više od pet miliona kubnih milja leda na Zemlji, a neki naučnici smatraju da će se sav otopiti za više od 5.000 godina. Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosječnim temperaturama od 27 stepeni Celzijusovih umjesto trenutnih 14, piše National Geographic.

Sjeverna Amerika

Cjelokupna Atlantska obala bi nestala, zajedno sa Floridom i obalom duž koje se južni dio SAD susreće sa Meksičkim zalivom. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna kalifornijska dolina veliko pristanište. Kalifornijski zaliv bi se proširio ka sjeveru do San Dijega, koga ne bi bilo.

ZemljaJužna Amerika

Basen rijeke Amazon na sjeveru i basen rijeke Paragvaj na jugu bi postali uvala Atlantika, što bi dovelo do nestajanja Buenos Airesa, Urugvaja i većine Paragvaja. Planinski djelovi bi preživjeli zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje uslijed ove katastrofe i podizanja nivoa svjetskog mora, ali bi se podigla toplota Zemlje, koja bi je učinila ne baš prijatnom za život. Egipat, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare naletom Sredozemnog mora.

Evropa

London? Uspomena! Venecija? Preplavljena Jadranskim morem. Kada bi se led otopio, nestale bi i Holandija i većina Danske. U međuvremenu, povećan nivo Sredozemnog mora bi takođe napunio i Crno more i Kaspijsko jezero.

 

Nemate pravo da postavite komentar