26
Fri, Apr

Aktuelno

 

Priča o prevođenju Zete u Krupac aktuelna je već godinama, a o izgradnji HE Komarnica, kao strateški važnoj investiciji, čak i decenijama, ali je, izgleda, došlo vrijeme i da se započnu ti važni projekti.

 

Priča o prevođenju Zete u Krupac aktuelna je već godinama, a o izgradnji HE Komarnica, kao strateški važnoj investiciji, čak i decenijama, ali je, izgleda, došlo vrijeme i da se započnu ti važni projekti.

IMG 0904Nastavak zajedničke realizacije HE Komarnica bio je glavna tema i nedavnog sastanka u Beogradu najviših predstavnika EPCG i Elektroprivrede Srbije, a list crnogorske kompanije piše da je dogovoreno i formiranje zajedničkog odbora, čija je obaveza da usaglasi odredbe Aneksa 4 ugovora o zajedničkoj realizaciji tog poduhvata, dok bi EPCG uskoro trebala da raspiše tendere za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražnih geoloških radova i izradu hidrološke i hidraulične studije, kao i za detaljna geodetska snimanja terena na profilu buduće brane.

krupacInvesticije

Kako saznajemo, predstavnici oba energetska sistema konstatovali su da je više kompanija zainteresovano za investiranje u ovaj strateški projekat, a u kanjonu Komarnice, u profilu Lonci, planirana je izgradnja hidroelektrane sa lučnom betonskom branom visine 176 metara kao i pripadajućom akumulacijom zapremine 260 miliona kubika ili 160 miliona kubika korisne zapremine koja će zauzimati dio šavničke, ali i plužinske opštine. Komarnica bi, kako piše list EPCG, raspolagala instalisanom snagom od oko 170 MW, imala bi protok od 130 m3/s i prosječno godišnje proizvodila 200 GWH električne energije. Na projektu te HE do sada je izveden veći broj istražnih radova, pa su osim EPCG i EPS bili uključeni i Elektroprojekt iz Ljubljane, beogradski Energoprojekt, Zigma iz Nikšića... U lokalnoj upravi Šavnik odavno se nadaju da će početi gradnja HE Komarnica, jer to bi im umnogome ojačalo oskudan budžet, otvorilo nova radna mjesta..

Građevinske dozvole

EPCG je ugovor s konzorcijumom „MPM“, koji predvodi nikšićka kompanija „Mehanizacija i programat“ zaključila 11. novembra prošle godine, a građevinski radovi koštaće oko 24,5 miliona eura. Gradiće se brana na Zeti i nasip uzvodno od brane, odvodni i dovodni kanali, dovodni tuneli Zeta-Krupac i Krupac-Slano, komandne zgrade, pristupni putevi...

Tek se očekuje dobijanje građevinske dozvole, a u međuvremenu će biti izvršena i eksproprijacija zemljišta u naselju Zavrh. Uporedo s građevinskim radovima, kako za list EPCG kaže projekt menadžerka mr Olga Radulović, biće izvedeni i elektromašinski, a sve analize potvrđuju da punu ekonomsku opravdanost, s obzirom da će se realizacijom ovog projekta godišnja proizvodnja HE Perućica povećati za oko 30 GWH ili, prevedeno u novcu, za 2,5 do čak 3,7 miliona eura.

(Pobjeda)

 

Nemate pravo da postavite komentar