26
Fri, Apr

Aktuelno

Kada počne sezona godišnjih odmora, ljeti se uglavnom opredeljujemo za morski ambijent, ali dosta turista u ovom periodu godine posjećuje planine i banje. Stručnjaci kažu da prilikom izbora mjesta za godišnji odmor treba uzeti u obzir činjenicu koji klimatski uslovi će tijelu pružiti najbolji odmor, gdje ćemo se osloboditi od stresa i napuniti pozitivnom energijom.

Kada počne sezona godišnjih odmora, ljeti se uglavnom opredeljujemo za morski ambijent, ali dosta turista u ovom periodu godine posjećuje planine i banje. Stručnjaci kažu da prilikom izbora mjesta za godišnji odmor treba uzeti u obzir činjenicu koji klimatski uslovi će tijelu pružiti najbolji odmor, gdje ćemo se osloboditi od stresa i napuniti pozitivnom energijom.

DurmitorAda BojanaOni koji nemaju problema sa zdravljem mogu da biraju prema afinitetu i finansijskim mogućnostima, ali hronični bolesnici moraju pažljivije da se raspitaju o prednostima i manama izabranih turističkih destinacija.

Generalno, organizmu prija promjena mjesta boravka i klime. Ali, ako su promjene temperature ili nadmorske visine nagle, u početku to može da djeluje kao šok na organizam i zato treba ispoštovati vrijeme neophodno za adaptaciju, pa se tek onda prepustiti maksimalnom uživanju. Na planinama taj period traje tri do pet dana, u zavisnosti od nadmorske visine, a na moru nešto kraće, i uglavnom se odnosi na postupno izlaganje suncu. Ali ako je u pitanju hornični bolesnik, period aklimatizacije traje duže.

BudvaKomovi1- Planinsku klimu odlikuje izuzetno čist vazduh, prijatno sunčevo zračenje, nizak barometarski pritisak, visok nivo kiseonika i obilje korisnih lakih negativnih jona koji daju energiju ćelijama i poboljšavaju imunitet - objašnjava dr Tomislav Jovanović, redovni profesor fiziologije Medicinskog fakulteta, klinički fiziolog i specijalista sportske i baromedicine. - Ova kombinacija je veoma povoljna za zdrave ali iscrpljene ljude, koji su pod stresom ili su se nepravilno hranili tokom godine. Planina godi i kardiovaskularnim bolesnicima, jer olakšava rad srca i disanje, ubrzava metabolizam i skida kilograme. Ipak, treba imati na umu da se boravak na planinama višim od 800 metara ne preporučuje najmlađima i osobama starijim od 60 godina. Do 800 metara nadmorske visine je optimalno, i ne opterećuje u značajnijoj mjeri srce i pluća.


Plaza JazProkletijePrednost boravka na planini, osim povoljnog klimatskog faktora, jeste i činjenica da niža temperatura tokom noći obezbjeđuje uravnoteženje simpatikusa i parasimpatikusa (komponenti autonomnog nervnog sistema), što doprinosi revitalizaciji organizma. Svež planinski vazduh dobar je i za oporavak od malokrvnosti i doprinosi povećanju nivoa hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Visina će prijati i osobama koje su nervozne ili osjećaju teskobu, a ovde bi trebalo da se odmaraju i oni koji imaju povećanu funkciju štitaste žlijezde.

VrmacVisitor- Najmlađima se preporučuje boravak na moru, jer će im to poboljšati imunitet, biće otporniji tokom godine, a mediteranska klima može da eliminiše ili bar redukuje respiratorne bolesti - kaže dr Jovanović. - Roditelji moraju da budu pažljivi prilikom izlaganja nježne dječije kože sunčevim zracima. Ne treba zaboraviti da se sunčevo zračenje odbija od vodene površine i da može da deluje na kožu čak i kada je dijete sklonjeno pod suncobran.

Suva, topla i sunčana mediteranska klima se posebno preporučuje oboljelima od bronhijalne astme, a more prija i onima koji boluju od tuberkuloze, hroničnog bronhitisa, blažih kardioloških oboljenja ili neuroloških poremećaja.

- Ljetovanje na moru u sezoni se ne preporučuje osobama koje imaju aktivnu malignu bolest, naročito melanom - upozorava naš sagovornik. - Da bi se ispoljili povoljni efekti boravka na planini ili moru, odmor bi trebalo da traje najmanje dvije nedjelje.

Niška banjaProlom banjaU BANJU TOKOM CIJELE GODINE

Banje su, tvrde stručnjaci, najbolje škole života. Osim povoljnih klimatskih faktora obiluju prirodnim potencijalima, kao što su termalne vode, ljekovito blato i gasovi i slično.
- U banjskim centrima manje su oscilacije dnevne i noćne temperature, i uvijek je prisutan stručni medicinski kadar - napominje profesor dr Tomislav Jovanović.
- I što je najvažnije, banje nemaju sezonu, blagotvorno djeluju na sve posjetioce tokom svih 365 dana u godini.

(Novosti)

 

Nemate pravo da postavite komentar