23
Tue, Apr

Aktuelno

Centralni dio obilježavanja Jubileja je bila svečana akademija u Domu kulture „Mihailo Lalić“ u Andrijevici. 

Centralni dio obilježavanja Jubileja je bila svečana akademija u Domu kulture „Mihailo Lalić“ u Andrijevici. 

Poslava Odred izviđacaPoslava Odred izviđaca1Odred izviđača „Milan Perović“ je u subotu 19. novembra 2016. na svečan način obilježio svoj jubilej – 60 godina rada i postojanja pod sloganom „TAJNA JE U TRAJANJU“.

Centralni dio obilježavanja Jubileja je bila svečana akademija u Domu kulture „Mihailo Lalić“ u Andrijevici. Prepuna sala i dragi ljudi...sve generacije Odreda na jednom mjestu. Brojno prisustvo gostiju sa strane i naših sugrađana je bilo zaista lijepo vidjeti u Andrijevici, ovoga puta izviđačkim povodom.

Veličanstveno veče, uz prikladan, lijepo osmišljen program koji su znalački vodile Kristina Martinović i Kristina Babić je nešto što je ostavilo poseban utisak na sve prisutne.

U programu su učestvovali: najmlađi članovi OI „Milan Perović“, KUD „Komovi“ – Andrijevica sa svoja dva ansambla, recitatori: Nađa Marijanović, Kristina Babić i Nemanja Ćirović, zatim Katarina Bacanović i na kraju večeri Aleksandra & Bobo Spasojević.

Poslava Odred izviđaca2Poslava Odred izviđaca3Goste i sve generacije kraljskih izviđača u svečanom obraćanju pozdravio je predsjednik Odreda Igor Ćirović, koji je dao kratak osvrt na rad Odreda kroz svih šest decenija trajanja.

U ime Opštine Andrijevica pozdravnu riječ je imao Dobrašin Lalević – Predsjednik Skupštine opštine, a u ime SiCG predsjednik Momčilo Zeković, koji je ovom prilikom uručio najveće priznanje nacionalnog Saveza Odredu izviđača “Milan Perović“.

Veče je nastavljeno uz koktel i druženje, a svečani vatromet je bio tačka na „i“ i ove veličanstvene večeri koju su zaslužili kraljski izviđači.

Naravno, sve to je upotpunjeno sa nizom značajnih priznanja koja su dodijeljena Odredu ovim povodom i to:

Najveće priznanje nacionalnog Saveza – ZLATNA PLAKETA SAVEZA IZVIĐAČA CRNE GORE;

Najveće priznanje SUBNORA i antifašista Crne Gore;

Poslava Odred izviđaca5Poslava Odred izviđaca6PLAKETA za izuzetan doprinos njegovanju antifašizma u Crnoj Gori;

PRIZNANJE Orijentiring Saveza Crne Gore za izuzetan doprinos u razvoju orijentacionih sportova;

i PLAKETA za izuzetan doprinos u očuvanju životne sredine na Sjeveru Crne Gore.

Ako uzmemo u obzir da je ove godine našem odredu dodijeljeno godišnje priznanje – lenta „ODRED ORLOVA 2015.“ i da su dva člana dobili zvanje „IZVIĐAČ ORAO“, zatim, dva člana su odlikovana sa „SREBRNIM LAVOM SAVEZA IZVIĐAČA CRNE GORE“, a jedan „ZLATNIM LAVOM SAVEZA IZVIĐAČA CRNE GORE“ . Trojica članova su dobitnici PLAKETE SAVEZA IZVIĐAČA CRNE GORE  među kojima i jedan od prvih crnogorskih školovanih izviđača, osnivač Odreda – Vaso Jojić (posthumno).

Kroz svoj doprinos izviđaštvu opština Andrijevica, Mjesna zajednica Kralje, OŠ „Bajo Jojić“, Radio Andrijevica, kao i nekoliko pojedinaca – naših sugrađana su dobitnici zahvalnica, posebnih priznanja i Plaketa Saveza.

Poslava Odred izviđaca714711317 10208828925537736 4148384647422494232 oKada svemu navedenom dodamo i ono što su kraljski izviđači zavrijedili prije nekoliko decenija sa punim pravom možemo biti jako ponosni na svojih 60 godina trajanja:

Među tim priznanjima posebno mjesto zauzimaju:

„ORDEN ZASLUGA ZA NAROD SA SREBRNOM ZVIJEZDOM“ od Predsjedništva SFRJ;

Najviše opštinsko priznanje grada Berane, „NAGRADA 21.JUL“;

Najviše izviđačko odlikovanje Saveza izviđača Jugoslavije „ZLATNI JAVOROV LIST SA ZRACIMA“;

Više lenti „PARTIZANSKI ODRED“ ...

Prostorije Zavičajnog muzeja u Kraljima male su da se na njima izloži sve ono što je obilježilo rad izviđačke organizacije u Andrijevici.

U ime Odreda izviđača „Milan Perović“ zahvaljujemo se svima onima koji su bili naši članovi, kao svima koji sada aktivno rade i doprinose punoj afirmaciji naše organizacije i grada Andrijevice. Hvala gostima na prisustvu.

Takođe,  zahvaljujemo svima onima koji su bilo kada i na bilo koji način pomogli rad našeg Odreda.

I danas šeždeset godina kasnije

Prijateljstvo nas spaja kao i prije,

Izviđačka se zastava nad nama vije

 I ista nam vatra srca grije!

 

Nemate pravo da postavite komentar