20
Sat, Apr

Aktuelno

Đalovića pećina je biser crnogorske, ne samo speleološke već i kompletne turističke ponude, u koji će u narednim godinama biti uloženo oko 12 milona eura i to uz strogo poštovanje njenih prirodnih vrijednosti i na način da se montažno-demontažnim kontrukcijama sačuva svaki pećinski ukras – saopšteno je na danas održanoj prezentaciji u vezi sa planovima njene valorizacije. 

Đalovića pećina je biser crnogorske, ne samo speleološke već i kompletne turističke ponude, u koji će u narednim godinama biti uloženo oko 12 milona eura i to uz strogo poštovanje njenih prirodnih vrijednosti i na način da se montažno-demontažnim kontrukcijama sačuva svaki pećinski ukras – saopšteno je na danas održanoj prezentaciji u vezi sa planovima njene valorizacije. 

121524Naime, završena je izrada Studije ekonomske opravdanosti turističke valorizacije Đalovića pećine sa idejnim rješenjem uređenja dijela pećine, te su danas na tu temu govorili ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i rukovodilac tima koji je izradio Studiju – prof. dr Rifat Alihodžić.

Tokom prezentacije istaknuto je da je Đalovića pećina ispitana u dužini cca 17,5 km, te da je Studijom predloženo da uređeni turistički dio bude nešto preko 814m sa devet dvorana i deset platoa za posjetioce, kao i da se izgradi i stavi u funkciju žičara od manastira Podvrh do same Pećine. 

"Prije nekoliko godina Vlada je donijela Agendu reformi u oblasti turizma sa jasnim opredjeljenjem za spajanje ponude Sjevera i Juga tj. prezentacije Crne Gore kao jedinstvene turističke destinacije.

unnamed 12

U skladu sa tim opredjeljenjem dobili smo određena sredstva iz Kapitalnog bužeta i počeli rad na projektima koji su pripremani u prethodnom periodu. Dakle ovi se procesi sada ne mogu zaustaviti, oni imaju svoju poziciju u Budžetu, a jedan od njih je upravo projekat Đalovića pećine, koji treba da oživi čitav kraj i na čijoj promociji je posebno važno raditi. Ključno je stoga da smo od priče i ideje napravili realan projekat, obezbijedili sredstva, a sada je na redu struka", kazao je Gvozdenović.

 

"U Crnoj Gori je do sada evidentirano oko 130 speleoloških objekata. Svakako, nijesu svi takvog kapaciteta da budu komercijalno aktivirani, ali Đalovića pećina može biti zamajac ove vrste turizma zajedno sa drugim vidovima ekstremnog turizma", kazao je Rifat Alihodžić.

Plan je, dodaje on, da sve u Pećini bude oslonjeno, obješeno ili konzolno postavljeno tj. montažno-demontažno, kako se ne bi ni u jednom segmentu oštetio pećinski ukras.

đalovića 1"U skladu sa time, u sljedećoj fazi snimićemo pećinu trpodimenzionaono sa ciljem da staza „pliva“ kroz prostor, sa namjerom da se ništa ne ošteti. To je veliki i težak zadatak, ali u okviru koncepta kojim smo krenuli, potpuno moguć. Nijesmo se bavili samo time kako proći dvoranama već i kako u vizuri imati sve što vrijedi vidjeti. Svih devet dvorana uključuje projektovanje rasvjete na nivou operskih dvorana, što je veoma složeno. Zato smo imali njemačke saradnike koji su osvijetilili neke od 50 najboljih pećina u svijetu. Njihovo mišljenje o Đalovića klisuri potvrdilo nam je da imamo nešto zaista veliko", istakao je on. 

Nakon završetka pomenute Studije, slijedi izrada glavnog projekta na uređenju Pećine.

 

Do sada je završena izrada glavnog projekta za izgradnju putra Bistrica-Manastir Podvrh od 5,5 km, koji predstavlja prvi korak u njenoj valorizaciji. Njegova procijenjena vrijednost je skoro 4 miliona eura. Početak radova očekuje se naredne godine.

Osim toga, planirana je izgradnja žičare od Manastira Podvrh do same Đalovića pećine, sa prevozom do 75 putnika na sat. Procijenjena vrijednost žičare je blizu 4 mil eura. Raspisivanje tendera za žičaru planirano je naredne godine.

Ukupna investicija sa žičarom i putem predviđa se na skoro 12 miliona eura, dok je projekcija broja direktno zaposlenih na ovom projektu 60.

S obzirom na planirano vrijeme rada Pećine, kapaciteti za osmomjesečnu sezonu u toku godine procjenjuju se na 158.000 posjetilaca, ali analize pokazuju ekonomsku opravdanost već sa oko 55.000.

Procjena je da će kompletan projekat biti završen za četiri godine, a samo uređenje Pećine biće završeno za nešto preko godinu dana.

 

Nemate pravo da postavite komentar