23
Tue, Apr

10 naj

Jedna od najpoznatijih priča iz životinjskog svijeta je ona o gorili Koko.

Jedna od najpoznatijih priča iz životinjskog svijeta je ona o gorili Koko.

Ona je naučila jezik znakova (oko 1000 znakova), a razumjela je na hiljade engleskih riječi. Kada su je upitali šta želi za rođendan, Koko je odgovorila da želi malog mačića. Njegovatelji su joj ostvarili želju, a Koko se od tada brinula za njega kao da je njezino vlastito dijete. Nažalost… jednog dana mačića je udario automobil, a Koko je danima pokazivala iste znakove: “loše, tužna, loše” i “namrštena, plačem, tužna”.

Koko je postala poznata širom svijeta, ali istina je da takvih slučajeva postoji mnogo više – slučajevi životinja koje se brinu o mladima drugih vrsta, kao i onih koje su postale nerazdvojni prijatelji… poput slona i ovce, nilskog konja i kornjače ili žirafe i noja.

Ovo su samo neka od neobičnih prijateljstava i ljubavi u životinjskom svijetu…

 

slon i ovca10. Slon i ovca

Kada je majka malenog slona Thembe umrla, veterinarska ekipa na Shamwari Game Reserve se isprva nadala da će ga drugi slonovi usvojiti – međutim, to se nije desilo. Veterinari su odlučili da se ipak oni pobrinu oko slonića, ali Themba je bio previše tužan čak i da jede. Bojeći se da će umrijeti od gladi, veterinari su se odlučili na krajni očajnički potez – upoznali su slona sa Albertom, ovcom sa obližnje farme. Iako je na prvom susretu bilo napeto, slon i ovca su ubrzo postali nerazdvojni, a Themba je konačno počeo jesti.

civava i marmoset9. Chihuahua i marmoset

Maleni majmun marmoset (najmanja vrsta majmuna na svijetu) se rodio u Norfolku, zoološkom vrtu u Engleskoj koji redovno izvodi program razmnožavanja za ugrožene životinje. Nakon što su ostali majmuni napali marmoseta (što se često dešava u zatočeništvu), čuvari su odlučili da pozovu Sama, simpatičnog psića za kojeg su smatrali da bi mogao pomoći majmunu. No dalji razvoj priče nisu očekivali – pas i majmun su postali nerazdvojni prijatelji koji svakodnevno idu na dugačke šetnje (uglavnom pas šeta, a majmun jaše).

sova i guska8. Sova i guska

Sova Gandolf nije imala mnogo sreće u životu – iz godine u godinu je polagala jaja, ali ona se nikada nisu izlegla. Jednog dana, dobila je na poklon jaje guske koje se uskoro izleglo – i iako sove obično ubiju ‘uljeze’ u gnijezdu, ona to nije učinila već se nastavila brinuti o maloj guski kao da je njeno vlastito dijete.

Nilski konj i kornjaca7. Nilski konj i kornjača

Beba nilskog konja Owen i Mzee, gigantska kornjača su prijatelji još od kako je Owen spašen sa jednog grebena na koji se nasukao tokom tsunamija (2004) u Indijskom oceanu. Kada su ga doveli u utočište za napuštene životinje, uplašeni nilski konj je odmah ugledao kornjaču i sakrio se iza nje, baš kao što bi se sakrio iza svoje majke. Od tada, Owen i Mzee hodaju skupa, hrane se skupa, a o njima se čak pišu i knjige.

zec i bambi6. Zec i košuta

O ovim prijateljima se ne zna mnogo, s obzirom da ih je objektiv Tanje Askani ‘uhvatio’ sasvim slučajno u divljini. Ali, sudeći po nekoliko fotografija koje je Tanja zabilježila, čini se da je par nerazdvojan.

Golub i majmun5. Golub i majmun

Prema Daily News-u, ovaj makaki (majmun) je spašen na Neilingding otoku u Kini nakon što ga je majka napustila i ostavila da umre. Njegov oporavak je bio težak sve dok nije upoznao svog novog prijatelja goluba, a od tada su postali nerazdvojni prijatelji.

Zirafa i noj4. Žirafa i noj

Žirafa Bea i noj Wilma su postali prijatelji kada su se upoznali na ogromnom imanju  u Busch Gardensu u SAD-u. Iako su imali sasvim dovoljno prostora da se u toku dana čak i ne sretnu, oni su ipak odlučili da se sprijatelje i postanu nerazdvojni.

macka i lisica3. Mačka i lisica

Ni o ovom neobičnom paru se ne zna mnogo. Fotografisao ih je jedan ribar na obali jezera Van u Turskoj, a iz nekoliko fotografija koje je uspio zabilježiti čini se da su jako dobri prijatelji.

lav tigar medvjed2. Lav, tigar i medvjed

Lav Leo, tigar Shere Khan i medvjed Baloo su pronađeni zajedno kao mladunčad u jednom domu tokom policijske racije u Atlanti. Kada su ih prebacili u centar za spašavanje životinjaNoina arka, čuvari su odlučili da ih ne razdvajaju, a oni se i danas, potpuno odrasli, svaki dan zajedno igraju, jedu i spavaju.

Untitled 41. Čimpanza Anjana i mali bijeli tigrovi

Ova dva mladunčeta bijelog tigra su odvojena od majke nakon velike poplave koju je izazvao uragan. Srećom, na vrijeme su pronađeni i spašeni, te odvedeni u obližnji rezervat za životinje gdje su ih dočekali čimpanza Anjana i skrbnik Kina York. Anjana je već pomagala Kini da spasi mnoge životinje, tako da su maleni tigrovi dospjeli u dobre ruke.

 

Nemate pravo da postavite komentar