09
Tue, Aug

Najave akcija
Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, u nedjelju, 22. maja 2016. godine, Planinarski klub Kapetan Angel Cetinje organizuje šesti Lovćenski planinski maraton.
Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, u nedjelju, 22. maja 2016. godine, Planinarski klub Kapetan Angel Cetinje organizuje šesti Lovćenski planinski maraton.
 
Lovcenski maraton 2016 Ivanova KoritaPozivamo sve planinare, sportiste, rekreativce, pristalice zdravog života, zaljubljenike u prirodu da učestvuju u takmičenju i da zajedno provedemo dan u prirodi, uživajući u ljepotama Lovćena.

PRIJAVE UČESNIKA I MJESTO STARTA
Prijave se vrše na dan takmičenja, na STARTU od 8.00 do 8.30 za stazu broj 1, od 8.30 do 9.00h staza 2 i 3. Start staze 1 planiran je za 8.30h. Za učešće u maratonu plaća se kotizacija od 5€ po učesniku, dok je učešće za djecu do 18 godina besplatno. Prilikom registracije za jednu od 3 ponuđene staze, svaki takmičar dobija: startni broj, kontrolni karton maratona, mapu staze sa ucrtanim kontrolnim tačkama (KT) i majicu sa logom maratona. Za sve učesnike obezbijeđen je ručak u restoranu Odmarališta "Lovćen-Bečići" na Ivanovim Koritima.

Lovcenski maraton 2016Start maratona je u nedjelju, 22. maja u 8:00h h na Ivanovim Koritima koja su od Cetinja udaljena 12 km, od Podgorice 42 km, od Budve 41 km, od Kotora i Tivta cca 60 km (preko Budve) ili cca 30 km (preko Njeguša).

OPŠTI PROPISI MARATONA

Učesnici maratona će biti podijeljeni u starosne kategorije i to:
• Žene: mlađe djevojčice (8-11 god.), djevojčice (12-13 god), starije djevojčice (14-15 god), omladinke (16-19 god), seniorke (20 - 34), mlađe veteranke (35 - 44), starije veteranke I (45-54), starije veteranke II (55-64), starije veteranke III (65 i više godina)
• Muškarici: mlađi dječaci (8-11 god.), dječaci (12-13 god), stariji dječaci (14-15 god), omladinci (16-19 god), seniori (20 - 39), mlađi veterani (40 - 49), stariji veterani I (50 -59), stariji veterani II (60-69), i stariji veterani III (70 i više godina)

Pravo učešća na maratonu imaju sve punoljetne, zdrave i fizički sposobne osobe. Osobe mlađe od 18 godina moraju biti u pratnji starije osobe ili vodiča na stazi, uz saglasnost roditelja. Osobama sa zdravstvenim problemima i starijim osobama preporučujemo prethodnu konsultaciju sa ljekarom. Svaki učesnik na maratonu učestvuje na sopstvenu odgovornost.

Učesnicima Lovćenskog planinskog maratona smatraju se one osobe koje su uredno prijavljene i kojima je dodijeljen startni broj. Svaki učesnik mora poštovati pravila maratona, biti adekvatno odjeven, obuven i opremljen neophodnom ličnom opremom. Svi učesnici su dužni da se odgovorno ponašaju prema prirodi i ne bacaju otpad uz stazu, već da ga odlažu na za to predviđenim mjestima.

Od STARTA do CILJA na Ivanovim Koritima, učesnici svake od 3 ponuđene staze prolaze kroz više kontrolnih tačaka (KT) na kojima se vrši evidencija prolaza i pečatom ovjeravaju kontrolni kartoni učesnika. Na KT će biti obezbijeđeno osvježenje za učesnike.
Svi učesnici koji prođu kroz CILJ, sa prethodno ovjerenim prolazima na svim kontrolnim tačkama za datu stazu, uspješno su završili maraton. Pobjednici svake od 3 staze, prema utvrđenim kategorijama, proglašavaće se shodno najboljem vremenu prolaza kroz CILJ. Za prva tri mjesta u svakoj od kategorija predviđene su medalje i diplome. Posebne nagrade predviđene su za najbolja vremena u muškoj i ženskoj konkurenciji na stazi od 38 km.

OPIS STAZA

Staza 1: Pet lovćenskih vrhova - dužina 38 km. Od STARTA / ispod Palaca (1270 mnm), staza ide pored izvora Ivanova Korita putem do katuna Majstori (1100 mnm) dalje preko panoramskog grebena Koložunske grede na Babinu Glavu (1474 mnm), niz Šančeve na kružni put pa njegovim istočnim krakom kroz bukovu šumu na vrh Treštenik (1489 mnm), te sa njegovog vrha obodom bukove šume, južnim dijelom katuna Dolovi preko Vjetrenoga mlina grebenom do vrha Babljak -1604 mnm. Sa Babljaka, staza vodi ka prevoju Ćava odakle se uspon nastavlja južnom padinom Štirovnika i izlazi na njegov vrh, koji je ujedno i najveći vrh Lovćena (1749 mnm). Otuda se makadamskim putem silazi do prevoja Bota, pa nastavlja stazom kroz katun Kuk, pored vode Studenac, do katuna Veliki Bostur (1303 mnm). Sa Velikog Bostura nastavlja se preko katuna Mali Bostur usponom, starom stazom, na Jezerski vrh (Mauzolej /1657 mnm). Sa Mauzoleja staza se spušta pored starog planinarskog doma preko Malog Bostura u Blatišta pa pored Planinarskog doma na CILJ/Start.

Lovcenski maraton 2016 CetinjeStaza 2: Panoramska staza - dužina 20 km, pogodna je za sve šetače, rekreativce i one koji žele da poboljšaju svoju kondiciju i pripreme se za naredne maratone. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni sa staze se otvara pogled od Albanije do hrvatskih ostrva. Staza počinje sa Ivanovih Korita (1270 mnm) vodi ka katunu Majstori (1100 mnm) pa na vrh Babina Glava (1474 mnm) i do kružne staze ide istom trasom kao i staza 1. Od silaska na kružni put zapadnim krakom nastavlja se ka katunu Dolovi. Na ovom dijelu staze pruža se pogled ka njeguškim selima Mirac, Čavori i Podi, kao i na Tivatski zaliv i poluostrvo Luštica. Od katuna Dolovi, ispod vrha Vjetreni mlin, makadamskim putem staza se nastavlja prema katunu Kuk (1340 mnm). Nakon prolaska kroz ovaj, možda i najljepši lovćenski katun, spušta se na Veliki Bostur (1303 mnm) i dobro markiranom stazom nastavlja do Ivanovih Korita đe je CILJ/Start.

Staza 3: Šetačka staza - dužina 7 km namijenjena je pionirima i izletnicima; vodi od START-a (1270 mnm) pored Palaca putem kroz katun Dolovi, ispod Vjetrenoga mlina kružnim putem prema Trešteniku čijom zapadnom padinom prolazi kroz bukovu šumu i vraća se na CILJ/Start. Staza predstavlja idealan izbor za polaznike najmlađeg uzrasta ili osobe starije životne dobi kao i sve one koji nijesu trenutno u fizičkoj kondiciji koja bi dozvoljavala učešće na prethodnim stazama.

Više informacija i detalja o Lovćenskom planinskom maratonu, možete dobiti na web sajtu kluba www.kapetanangel.me , Facebook stranici kluba: Planinarski klub Kapetan Angel Cetinje, putem E-maila: kapetanangelcetinje@gmail.com, ili telefona: 069 484 663, 069 423 478 i 067 888 999.