01
Sat, Oct

Najave akcija

Memorijal “Danilo Jauković” nosi ime planinara, narodnog heroja i generala Jugoslovenske narodne armije rođenog 1918. godine u Jaukovića Omaru, u Gornjoj Bukovici pod Durmitorom.

Memorijal “Danilo Jauković” nosi ime planinara, narodnog heroja i generala Jugoslovenske narodne armije rođenog 1918. godine u Jaukovića Omaru, u Gornjoj Bukovici pod Durmitorom.

Durmitor Bobotov kukGeneral Danilo Jaukovic na Durmitoru poslednja fotografijaŠkolovao se u rodnom selu, Pljevljima, Nikšiću i Beogradu. Drugi svjetski rat ga je zatekao kao studenta prava u Beogradu i kao člana Komunističke partije Jugoslavije. U ratu je obavljao dužnosti političkog komesara i komadanta u jedinicama narodno – oslobodilačkog pokreta i više puta se istakao herojskim podvizima. Narodnin herojem je proglašen za vrijeme rata, među trinaest živih pripadnika partizanskog pokreta koji su ovo odlikovanje dobili u toku  rata.

U novoj Jugoslaviji bio je na odgovornim oficirskim dužnostima, bavio se naučnim radom kao istoričar i obavljao je značajne političke i društvene dužnosti u SFRJ i Crnoj Gori. Posebno je ostao upamćen po dopinosu razvoju nerazvijenih dijelova Crne Gore gdje je zajedno sa JNA gradio puteve, mostove, tunele, aerodrome...

Danilo Jauković je bio planinar i promoter prirode i njene zaštite. Obavljao je dužnost predsjednika Planinarsko-smučarskog saveza Crne Gore i člana predsjedništva Planinarsko-smučarskog saveza Jugoslavije. Bio je aktivan u Savezu gorana Crne Gore i Ekološkom pokretu Crne Gore.

Danilo Jaukovic General JNARadio je na promovisanju i omasovljenju planinarskog i smučarskog sporta i gorske službe spašavanja. Inicijator je „Sinjavinskog sektora“, svojevrsnog skijaškog maratona na stazi od Kolašina do Žabljaka u znak sjećanja na partizansku borbu i stradanja u zimu 1941-1942. godine na Sinjavini.

Značajno je doprinio ustanovljavanju jugoslovenske planinarske transferzale „Sloboda“ od Kalinovika do Žabljaka. Na prvom pohodu je hodao sa planinarima prva dva dana pa je, zbog drugih obaveza, morao da odsustvuje tri dana, uz obećanje planinarima da će ih čekati u zoru 9. jula 1977. na Zelenom viru u Durmitoru. Poslednjeg dana transferzale „Sloboda”, pošto je dočekao planinare, na usponu od Zelenog vira ka Bobotovom kuku, izdalo ga je srce. Na prvu godišnjicu smrti 1978. godine Planinarski savez Crne Gore je ustanovio planinarski memorijal koji nosi njegovo ime.

Fotografiju su napravili planinari iz Foče nekoliko minuta prije njegove smrti.

Program ovogodišnjeg memorijala možete naći na OVOM linku.