05
Tue, Jul

Najave akcija

Planinarsko sporski klub "Prekornica" iz Danilovgrada organizuje akciju Uređenja Spuške glavice 6. i 7. juna 2015. godine.

Planinarsko sporski klub "Prekornica" iz Danilovgrada organizuje akciju Uređenja Spuške glavice 6. i 7. juna 2015. godine.

Spuska glavicaPK Prekornica logoPiće tokom akcije biće obezbijeđeno za učesnike akcije uređenja Spuške glavice. Okupljanje je planirano u 7h u podnožju Spuške glavice (Na kraju mosta) kako bismo izbjegli velike vrućine. 

Nakon završetka akcije druženje nastavljamo u planinarskom domu na Studeno, gdje je za sve učesnike akcije i naše goste obezbjeđen ručak i smještaj. Takođe predviđeno je da ako gosti budu željeli organizujemo i neku šetačku/planinarsku turu. Poželjno je da gosti ponesu vreće za spavanje.

U okviru akcije Uređenje Spuške glavice, a u saradnji sa: opštinom Danilovgrad, TO Danilovgrad i COCA-COLA Hellenic Crna Gora.

Pozivamo vas na akciju čišćenja i uređenja Tvrđave Spuške glavice kao i uređenja i markacije pješačke staze i prilaza istoj.

Spuška glavica je srednjovjekovno fortifikaciono utvrđenje koje je izgrađeno na brdu koje je kao graničnik služilo za odbranu turskih posjeda u Bjelopavlićima - Crnoj Gori. Zloglasnu tvrđavu je prema sultanovoj naredbi na vrhu Spuške glavice podigao Hodaverdi paša. Gradnja je dovršena 1704. godine. Imala je 24 kule od kojih neke postoje i danas. Glavica spuskaSpuška utvrda predstavlja fortifikacijsko remek-djelo. Njen nepoznati arhitekta je očito vrlo pažljivo proučio konfiguraciju strmog brda, koje ima jedini prilaz sa jugozapadne strane. Zbog toga se put i nalazio sa te strane. Zbog toga je takođe i glavni ulaz u utvrdu postavljen sa zapadne strane, s tim što je prilaz zaštićen tako vješto i načinjen toliko nepovoljnim za napadače, da se na osvajanje sa tog kraja nije moglo ni pomišljati.

Molimo Vas da svoje učešće na ovoj akciji potvrdite putem maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona 068 839 639, najkasnije do 02. juna 2015. godine.

Stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije.

U nadi da ćete se odazvati našem pozivu srdačno Vas pozdravljam,

Zoran Bato Radulović

Predsjednik PSK "Prekornice"