30
Wed, Nov

Najave akcija

OSVAJANJE MITIKASA (2917 mnv) 160 € - 19 - 26 septembar 2015.

OSVAJANJE MITIKASA (2917 mnv) 160 € - 19 - 26 septembar 2015.

Grcka septembarNa putu ka Mitikasu

Grupa planinara iz raznih klubova svake jeseni skupi novac pa po cijeni troškova odu  na "kasno" ljetovanja u Grčkoj. Popnu Olimp, i obiđu nekoliko turističkih atrakcija. Kupaju se u Egeju i lijepo se druže. Mogu se priključiti svi ljudi dobre volje, skloni šali, pjesmi i provodu.

Uspon na Olimp, obilazak Meteora, Soluna i još koječega. Smještaj u Paraliji (Grčka) 7 dana (6 noćenja). Kupanje i šetanje po rivijeri i centralnoj Grčkoj.

Ukoliko odlučimo dvodnevni uspon, onda 1 noćenje u planinarskom domu Agapistos Spilios na 2100 mnv. Dodatno može koštati 10 €.
Ako vrijeme bude dobro, pa odemo pravo na uspon, onda bismo imali noćenje manje u Paraliji a od prikupljenog platili dom, tako da bi se sve uklopilo u 160 €. Uračunate putarine i šofer. Moramo naći vozača(e) koji bi planinario s nama i noćio u domu jer na početnoj tački (Prionio) nema smještaja.

Paralia, na Olimpskoj rivijeri, ljetovalište Egejskog mora. U prošlosti ribarsko mjesto, danas živi od turizma. Krcato kafe barovima, restoranima, tavernama, buticima i prodavnicama.

Prevoz i putanja: autobusom ili kombijem, kroz Albaniju. U povratku, ako vrijeme dozvoli, kratak obilazak Tirane ili Drača.

Smeštaj u Paraliji: "Studio" u turističkoj terminologiji jeste dvo, ili tro, krevetna soba sa komplet opremljenim kuhinjom i kupatilom. Apartman su dvije spavaće sobe sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Ponijeti peškire jer apartmani, kao kategorija, se ne opremaju time. Sobarica ne ulazi, osjećate se kao u svom stanu.
Nisu uračunati obroci: u studijima možemo spremati hranu, a minimarketi posvuda. Hrana kao u našim, možda i povoljnija.

ParaliaIzleti: Solun - najljepši grad Grčke. Meteorski manastiri. Mogući i drugi izleti – autobus je uz nas sve vrijeme.

Olimp: Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2.000 i 47 iznad 1.000 m nadmorske. Odabranog dana se autobusom ode do Prionia (1100m).

Odatle uspon do atraktivnog planinarskog doma na 2100 m. Odatle se krene u osvajanje najviših vrhova Olimpa. Uz Mitikas to su: Skala (2866m], Stefani (2.909) i Skolio (2911m).

Nijesmo uračunali ulaznice na lokalitete (Meteorske manastire) i obavezno osiguranje (oko 5 € - grupno izvaditi, dajte prilikom uplate)

Za realizaciju mora nas se okupiti minimum 40. Može se i sa manjom grupom otići, ali onda nam je skuplje. Što se prije formira grupa - povoljnije ćemo se smjestiti.

Prijava do 15 juna uz akontaciju od 50 €. Ostatak do 5 septembra. I otad - nema otkazivanja. Akontacija je nakon toga nepovratna, tim parama pomažete ostalima da odu, jer kad rezervišemo bus čovjeku se mora platiti bez obzira koliko nas ide.

Ukoliko grupa odluči možemo na povratku dodati jedan dan u Ohridu (koštalo bi 10 € više).

U ekipi su vodiči: Božidar Perović koji je 9 puta popeo Olimp, Časlav Vujotič 5 i Dušan Pejović 3.

Prijave i info kod: Časlava Vujotića 067 599 735 i Duška Pejovića 067 858 141

 Redakcija Putokaza preporučuje ovu prelijepu turu planinarenja i kupanja. Svi su dobrodošli!

Više informacija možete dobiti na fb eventu.