29
Tue, Nov

Najave akcija

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi." Sherry Anderson.

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi." Sherry Anderson.

EKO Fest Budva 2018Neprocjenjivost aktivacije mladih i njihovog doprinosa životnoj sredini, neformalnom obrazovanju, promijeni okoline u onoj mjeri koja je njima potrebna,prepoznata je još u martu kada je pokrenut sajam volonterizma pod imenom „Napravi iskorak“ gdje su se okupile organizacije oko istog cilja- napraviti iskorak, promijenu, akciju koja će uljepšati neki dio prostora Budve na kreativan, zabavan, poučan način i konačno koja će biti u potpunosti u potpisu njih- mladih koji mjenjaju svijet.

Fondacija Budva, NVO Naša Akcija, NVO Sedma Sila Mladih, NVO Omladinski Klub Budva sa TQ Plazom nastavljaju započeto 05. i 06.05. na lokaciji Savičića Potoka gdje će se prilično ruiniran prostor potoka i mosta očistiti, urediti muralima i različitim animacijama mladih koji će u toku dva dana akcije biti na terenu i u sklopu akcije „EKO FEST BUDVA“ sprovesti od početka do kraja u koordinaciji sa pomenutim organizacijama. Riječ je o preko 200 metara kvadratnih betonske površine koja će biti oslikana kao i oba mosta, dok će zelene površine biti dodatno uređene participacijom volontera i učenika škola koji na svojim idejama zajedno sa profesorima rade već od marta mjeseca.

Svaka od organizacija sa svojim volonterima daje jednaki doprinos u svim aktivnostima koje su planirane, i u tom smislu akcija će biti ispraćena kako terenskim radom/ slikanjem i čišćenjem, reciklažom tako i medijski u okviru organizovanih radionica.

Agenda plana aktivnosti 05.-06. maj2018. :

Participativni mural (subota i nedelja 09-12h u 17-20h)

Novinarska radionica- reporter sa terena (subota i nedelja 17-20h)

Reciklažna radionica- izrada djačkog kutka (subota i nedelja 09-12h i 17-20h)

Flash Mob i plesna tačka (subota 17-20h)

Predavanje- Čep za život lijep (subota 17h)

DJ party (subota i nedelja 17-20h)

Finiš akcije Eko Festa zamišljen je putujućom izložbom fotografija i propratnim materijalom koja će se sredinom maja mjeseca održati u TQ Plazi, a kasnije će biti organizovana u ostalim školskim i kulturnim ustanovama koje budu zainteresovane da ovaj projekat prezentuju i konačno motivišu budvansku javnost i neaktivirane mlade na sledećim projektima.

Projekat Eko Fest Budva osim uređenja prostora Savičića Potoka ima za cilj da postakne ovakve projekte i akcije na teritoriji Budvanske opštine koja masovnom urbanizacijom sve većom brzinom gubi zelene površine i prostor gdje bi mladi mogli da organizuju svoja „utočišta“ i u njima uživaju.

Osim konkretnog rada, trenutak povezivanja organizacija i saradnji mladih volontera iz različitih oblasti u kojima djeluju od krucijalne je važnosti za njihov razvoj i dopunjavanju neformalnog obrazovanja. Koordinatori projekta ovom prilikom pozivaju sve mlade koji nisu aktivni u oblasti volonterizma da se pridruže 05. i 06. maja na lokaciji, upoznaju se sa praksom volonterizma i prije svega druže sa svojim vršnjacima sa višim ciljem. Saradnici na projektu biće i TO Budva, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Eko škola „Danilo Kiš“ , Đački parlament SMŠ Danilo Kiš, DOO Klikovac, Restoran „Kužina“ i JP Morsko Dobro koji će shodno svojim djelatnostima doprinijeti realizovanju planiranih aktivnosti.

Naučnici su već pokazali da čin dobrovoljnog darivanja vašeg vremena i napora, sveobuhvatno popravlja vaše zdravlje, često ih preporučuju psiholozi i terapeuti kako bi mladi izgradili osjećaj važnosti i pripadnosti, i sama nagrada pomaganja drugima, okolini, je zapravo pomoć vlastitoj ličnosti da bude još jača i značajnija.

Svime ovim vođeni su organizatori projekta, te Vas ovom prilikom pozivamo da budete naši gosti i medijski ispratite akciju 05. i 06.maja na lokaciji Savičića Potok/a u Budvi.

Budi promijena koju želiš da vidiš u svijetu!

NVO "Naša Akcija"