09
Tue, Aug

Najave akcija

U nedjelju idemo na Bjelasicu - na Ključ.

U nedjelju idemo na Bjelasicu - na Ključ.

BjelasicaBjelasica2Već smo tamo bili više puta, postoji nekoliko opcija, ovaj put idemo novom maršutom, poprilično laganom. Visinska razlika oko 500m, ali prelazimo samo nekih 12km (za one kojima je to malo dodacemo još 4km) pa će to biti prava meraklijska tura sa akcentom na uživanje u prirodi. Tura je šarolika, ima šume, visoravni, prelijepih pejsaža, vrhova i vidikovaca. Očekuje nas vrijeme bez padavina i jakog vjetra (bolje nego u subotu), tek negdje kasnije kad budemo završavali turu očekuje se naoblačenje. Naravno, ako se tokom subote drastično promijeni prognoza bićete obaviješteni i u tom slučaju dogovaramo se za dalje. Pratimo dva sajta sa prognozom, na jednom se prognoza kvari i popravlja svako malo, a po drugom (kojem više vjerujemo kad je kratkoročna prognoza u pitanju) imaćemo perfektan dan.Bjelasica4

NA NAŠIM TURAMA NEMA NEPOZNATIH VEĆ SAMO PRIJATELJA KOJE JOŠ NISTE UPOZNALI.

DATUM: 24. septembar, nedjelja; 
MJESTO I VRIJEME POLASKA: okupljanje u 7:15 na parkingu ispred hotela “Podgorica”, polazak u 7:30h. 
PREVOZ: kombi/bus; 
Bjelasica3VREMENSKA PROGNOZA: bez padavina i jakog vjetra. Temperatura oko 15 stepeni. Kao što smo rekli – idealno za šetnju, mada vi znate da u rancu uvijek treba imati neku jaknicu za kišu ili bar kišobrančić.
CIJENA : Ako nas bude preko 30 važiće i popusti: 5€ za osnovce, 8 za one bez primanja, a za ostale 10€.
TEŽINA TURE: laka do srednje teška :) Svega 12 kilometara uz dobro raspoređeni uspon od oko 500m.
POTREBNO: što udobnija obuća. Obavezna je i neka zaštita od kiše (jakna, cerada, kišobran…), jer je kiša u planini uvijek moguća bez obzira na vremensku prognozu! Zaštita od sunca je više nego poželjna: kapa, šešir, naočare sa UV zaštitom, marame, lagane majice/košulje dugih rukava, krema sa višim UV faktorom. Odjeće dovoljno za presvlaku, ponesite i nekoliko sendviča, malo slatkiša, vode 2-3 litra, prostirku za izležavanje … 
PRIJAVLJIVANJE I DODATNE INFO: prvo pozivom na 067 546 586 (Darko) provjerite da li ima slobodnih mjesta, a zatim (ako ima slobodnih mjesta) uplaćujete akontaciju od 5€, i mi vas stavljamo na spisak. Poruke preko FB-a i Vibera izbjegavajte jer je moguće da ih nećemo vidjeti na vrijeme. 
ORGANIZATOR: Montenegro Phototrekking i TA Montesol Travel.
SATNICA: Polazak u 7:30h sa parkinga ispred hotela Podgorica. Oko 9:30 smo na makadamskom putu blizu Jezerna odakle kreće lagani uspon do katuna gdje se dijelimo u dvije grupe. Jedna ide direktno na vrh a druga ka Kapeli na Ključu odakle se vraća jednim dijelom istim putem, a zatim izlazi na vrh gdje ih čeka prva grupa. Za one koji budu išli do kapele to je dodatnih 4km šetnje. Zatim se lagano spuštamo grebenom odakle puca pogled na Komove i spuštamo lagano na Jezerine gdje nas čeka autobus. Planirano je da kod autobusa budemo do 18h, ali po potrebi možemo tamo biti i sat-dva ranije. Ako bude postojalo rasploženje svraćamo negdje usput na kafu-pivo-priganice-pitu-kačamak :)

NAPOMENA: da biste uvijek bili informsani o našim aktivnostima postanite član naše grupe na Facebook-u .

 

Bjelasica - KLjUČ