22
Sun, May

Najave akcija

Sky Tours Vikend organizuje uspon na Olimp (ukoliko meteo uslovi dozvole) koji ukjlučuje obilazak Meteora, Soluna, Katerinija, kupanje u Egejskom moru i  osvajanje tri najatraktivnija vrha Olimpa. Obezbijeđen je smještaj u Paraliji (Grčka) sedam dana (šest noćenja) + jedan  dan u Ohridu. Kupanje i šetanje po rivijeri i centralnoj Grčkoj.

Sky Tours Vikend organizuje uspon na Olimp (ukoliko meteo uslovi dozvole) koji ukjlučuje obilazak Meteora, Soluna, Katerinija, kupanje u Egejskom moru i  osvajanje tri najatraktivnija vrha Olimpa. Obezbijeđen je smještaj u Paraliji (Grčka) sedam dana (šest noćenja) + jedan  dan u Ohridu. Kupanje i šetanje po rivijeri i centralnoj Grčkoj.

Cajo i ekipa na OlimpuPlaninarenje: planiramo dvodnevni uspon i jedno noćenje u planinarskom domu Agapitos Spilios na 2100 mnv. Polazak  je 22. A povratak 30. Septembra. Ova tura uključuje: 160 eura (Grčka) + 10 (Ohrid) + (13 eura  noćenje u Planinarskom domu) + 5 eura (osiguranje) +  (opciono, ko želi prigodnu majicu). Kalkulisano za 35 putnika i veliki autobus uz mogućnost da odemo i kombijem ako nas je manje (prema sadašnjim cijenama goriva).

Vodiči: doajen crnogorskog planinarstva Božidar Perović, devet puta se peo na Olimp, Časlav Vujotić (nedo(a)jen) sedam, i Dušan Pejović (doajen) pet. Očekuju se i drugi iskusni pohodnici čuvene planine.

Smještaj: Paralia, na Olimpskoj rivijeri, ljetovalište Egejskog mora. U prošlosti ribarsko mjesto, danas živi od turizma. Krcato kafe barovima, restoranima, tavernama, buticima i prodavnicama.

Ekipa planinara iz Podgorice u pohod OlimpuPut autobusom ili kombijem, kroz Albaniju. U povratku, ako vrijeme dozvoli, kratak obilazak Tirane ili Drača. Smeštaj u Paraliji: "Studio" u turističkoj terminologiji jeste dvo, ili tro, krevetna soba sa komplet opremljenim kuhinjom i kupatilom. Apartman su dvije spavaće sobe sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Ponijeti peškire jer apartmani, kao kategorija, se ne opremaju time. Sobarica ne ulazi, osjećate se kao u svom stanu. Nisu uračunati obroci: u studijima možemo spremati hranu, a minimarketi posvuda. Hrana kao u našim, možda i povoljnija.

Izleti: Solun - najljepši grad Grčke. Meteorski manastiri, Katerini. Ali je sve podređeno usponu na Olimp, tako da su izleti u danima kad nije vrijeme za uspon. Mogući i drugi izleti – autobus je uz nas sve vrijeme. Olimp: Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2.000 i 47 iznad 1.000 m nadmorske. Odabranog dana se autobusom ode do Prionia (1100m). Odatle uspon do atraktivnog planinarskog doma na 2100 m. Odatle se krene u osvajanje najviših vrhova Olimpa. Uz Mitikas to su: Skala (2866m], Stefani (2.909) i Skolio (2911m).

Na vrhu Olimpa podgoricki planinariNijesmo uračunali ulaznice na lokalitete (Meteorske manastire).

Ukoliko želite povesti nekoga ko nije rekreativno najspremniji, može se popeti s nama do Planinarskog doma Spilios Agapitos i tu sačekati. Biće poslije ponosan - savladaće 1000 m visinske razlike u jednom danu i uživati u borovoj šumi u prizoru: Egejsko more i pučina sa 2100 mnv,. Ostali su dani čisti vrhiunski turizam. Dakle okupljamo se prijatelji i srodne duše radi druženja, obilaska lijepih mjesta uz minimum troškova, i - avanture zvane Olimp. Ne pozivajte asocijalne, nesklone snalaženju u prirodi i društvu ili mamine maze koje imaju specifične standarde. Oni neka se obrate turističkim agencijama. (Nema "krevet mi je uzak ili tvrd, ako grupa riješi spavaćemo i - pod mostom :D). Kod nas su velike slobode i drugarstvo, uz poštovanje odluka vodiča. Dozvoljena, šala (trpiti ako je na vaš račun), druženje (svađalice ne trebaju),piće (ali ne pijančenje).

Ukoliko mognemo naći smještaj na povratku je planiran jedan dan u Ohridu (zavisi možemo li za povoljnu-predviđenu cijenu naći jedno noćenje).

Prijave i info do 1 septembra, kod Časlava Vujotića 067 599 735 i Duška Pejovića 067 858 141. Dajete pola sume do 1. septembra 2017 ... na osnovu toga se rezerviše smještaj i odgovarajući prevoz. Ukoliko odustanete poslije - vašu ćemo akontaciju, ili dio, možda iskoristiti da podmirimo troškove autobusa kako bi ostali mogli da idu. Nema ljutnje! Akontaciju dostaviti (pare u kovertu, s natpisom od koga je uz broj telefona) Dušku Pejoviću koji nam je ljubazno dozvolio da njegova česovničarska radnja posluži za organizaciju.

PS: Naznačite ko će s kim u smještaj. Ako ste se sami prijavili, onda ću "samce" skupa. Sobe su dvo (tu ćemo parove ako bude dovoljno soba ili parova :) ), tro, i četvorokrevetne u Paraliji. 

U Domu na Olimpu je zajednička spavaonica.

Panorama Olimpa