22
Sun, May

Najave akcija

Planinarski klub „Gorica“ iz Podgorice organizuje po 16-ti put tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“, zadnjeg vikenda u julu mjesecu.

Planinarski klub „Gorica“ iz Podgorice organizuje po 16-ti put tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“, zadnjeg vikenda u julu mjesecu.

bukumirsko34Manifestacija je ubilježena u kalendar aktivnosti Planinarskog Saveza Crne Gore i predstavlja međuklupski susret planinara iz Crne Gore i okruženja.

Dane Gorice klub će iskoristiti i za promociju staze Surdup i Štitan, koja je uz podršku Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje grada Podgorice i rad naših članova remarkirana i obilježena planinarskim putokazima i tablama.

bukumirsko1

Pozivamo sve  da u prelijepom ambijentu Bukumirskog jezera i okolnih vrhova, uživaju planinarenju i druženju.

Program manifestacije: 

• Petak 28.07. Dolazak planinara i postavljanje kampa u popodnevnim satima. Kamp će biti na novoj lokaciji, kraj posljednje kolibe u katunu Petrovića (600m od Bukumirskog jezera), uz mogućnost spavanja u kolibi do10 osoba po cijeni od 5€ za jednu noć, ili 7 eur za dvije noći. Obavezno ponijeti vreću za spavanje i podmetač. 

bukumirskoKoliba će nam biti na raspolaganju i kao zaklon od eventualne kiše, a imaćemo i mogućnost lakše organizacije obroka i ostalog. Odmah pored kolibe i kampa se nalazi izvor U večernjim satima druženje uz logorsku vatru. 

• Subota 29.07. Uspon na Surdup 2184m i Štitan 2172m sa polaskom u 8 sati. Uspon je srednje težak sa visinskom razlikom od 730m do vrha Surdupa, spuštanje do previje (2006m) i uspon na Štitan, silazak jugoistočnom padinom do prevoja Bigeze i silazak do ispod Pasjaka i nazad do kampa istom rutom. Dužina staze je oko 14km, vrijeme predviđeno za cjelokupnu turu je oko 8 sati. Za planinare slabije kondicije i goste može se organizovati i lakša planinarska tura do Širokara i pogleda na Rikavačko jezero ili do Katuna Momonjevo. 

Zajednički ručak za sve planinare je planiran za 16 sati – planinarski pasulj. 

Slobodne aktivnosti u kasnim popodnevnim časovima : kupanje u Bukumirskom jezeru, branje čajeva, odmor. U večernjim satima druženje uz logorsku vatru. 

BUKUMIRSKO2• Nedjelja 30.07. Uspon na Torač 1884m ili Torač stijenu 1842m sa polaskom u 9 sati. Tura je lakša i u trajanju oko 3-4sata. 

Zatvaranje manifestacije od 13 sati: spremanje opreme i šatora, čišćenje kampa, kupanje u Bukumirskom jezeru, odlazak učesnika. 

Važne informacije: Do Bukumirskog jezera se može doći iz Podgorice (50km), asfaltnim putem preko Kuča (Ubli, skretanje prema Kržanji, preko Stravča, Kastrata, cestom ispod Treskavca do ulaza u katune Bukumirskog jezera). Od ulaza do kampa ima oko 1,6 km makadamskog puta i može se doći kolima ili kombijem, eventualno kola se mogu ostaviti i uz cestu tik uz Bukumirsko jezero. Do Bukumirskog jezera se može doći i preko Veruše posebno za one koji dolaze iz pravca Kolašina i Mateševa. Od Veruše do Mokre i Bukumirskog jezera ima oko 14 km s time da je taj put djelomično asfaltiran (oko 2 km makadama). Neophodno je ponijeti uobičajenu planinarsku opremu i opremu za kampiranje (šator, vreće, podmetači, lampe), hranu iz ranca, vode ima u blizini kampa (izvor Petrovića). Molimo planinare da se pridržavaju gore navedenog programa i da se tokom uspona drže kolone i prate uputstva vodiča. 

Takođe, radi što bolje organizacije manifestacije molimo sve zainteresovane da svoje učešće pravovremeno najave na kontakte kluba, najkasnije do utorka 25.07. Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Telefon: +382 (0)69 606 148 (Mira Kostić sekretar), + 382(0)69 252 333 (Edita)