21
Sat, May

Najave akcija


Memorijal “Danilo Jauković” nosi ime planinara, narodnog heroja i generala Jugoslovenske narodne armije rođenog 1918. godine u Jaukovića Omaru, u Gornjoj Bukovici pod Durmitorom.


Memorijal “Danilo Jauković” nosi ime planinara, narodnog heroja i generala Jugoslovenske narodne armije rođenog 1918. godine u Jaukovića Omaru, u Gornjoj Bukovici pod Durmitorom.

memorijalŠkolovao se u rodnom selu, Pljevljima, Nikšiću i Beogradu. Drugi svjetski rat ga je zatekao kao studenta prava u Beogradu i kao člana Komunističke partije Jugoslavije. U ratu je obavljao dužnosti političkog komesara i komadanta u jedinicama narodno – oslobodilačkog pokreta i više puta se istakao herojskim podvizima. Narodnin herojem je proglašen za vrijeme rata, među trinaest živih pripadnika partizanskog pokreta koji su ovo odlikovanje dobili u toku rata. U novoj Jugoslaviji bio je na odgovornim oficirskim dužnostima, bavio se naučnim radom kao istoričar i obavljao je značajne političke i društvene dužnosti u SFRJ i Crnoj Gori. Posebno je ostao upamćen po dopinosu razvoju nerazvijenih dijelova Crne Gore gdje je zajedno sa JNA gradio puteve, mostove, tunele, aerodrome...

Danilo Jauković je bio planinar i promoter prirode i njene zaštite. Obavljao je dužnost predsjednika Planinarsko-smučarskog saveza Crne Gore i člana predsjedništva Planinarsko-smučarskog saveza Jugoslavije. Bio je aktivan u Savezu gorana Crne Gore i Ekološkom pokretu Crne Gore. Radio je na promovisanju i omasovljenju planinarskog i smučarskog sporta i gorske službe spašavanja. Inicijator je „Sinjavinskog sektora“, svojevrsnog skijaškog maratona na stazi od Kolašina do Žabljaka u znak sjećanja na partizansku borbu i stradanja u zimu 1941-1942. godine na Sinjavini. Značajno je doprinio ustanovljavanju jugoslovenske planinarske transferzale „Sloboda“ od Kalinovika do Žabljaka. Na prvom pohodu je hodao sa planinarima prva dva dana pa je, zbog drugih obaveza, morao da odsustvuje tri dana, uz obećanje planinarima da će ih čekati u zoru 9. jula 1977. na Zelenom viru u Durmitoru. Poslednjeg dana transferzale „Sloboda”, pošto je dočekao planinare, na usponu od Zelenog vira ka Bobotovom kuku, izdalo ga je srce. Na prvu godišnjicu smrti 1978. godine

memorijal2Planinarski savez Crne Gore je ustanovio planinarski memorijal koji nosi njegovo ime.

Program
aktivnosti 40. memorijala „General Danilo Jauković“, Durmitor, 2017.
(U slučaju loših vremenskih uslova, manifestacija se odlaže)
Organizatori planinarskog okupljanja su:
Klub vojnih planinara „Kapetan“, SRD „Montenegro tim“ i
SRD „Pivara Trebjesa“
uz podršku Planinarskog saveza Crne Gore i Nacionalnog parka “Durmitor”.
14 jul 2017.
15:00 – 20:00
Dobri do - Okupljanje i druženje uz logorsku vatru – učesnici obezbjeđuju potrebnu opremu za kampovanje (šator, vreću za spavanje, podmetač, baterijsku lampu...).
15. jul 2017.
8:00 polazak iz Dobrog dola (formiranje grupa i vođenje od strane iskusnih planinskih vodiča).
Organizator podsjeća učesnike da poštuju propisane norme, posebno da prate instrukcije vodiča i kreću se isključiva iza njih, u grupi.
I grupa – Bobotov kuk
 Dobri do – 1.722 mnv
 Urdeni do, Mliječni do
 Zeleni vir – 2.028 mnv
 Velika previja – 2.351 mnv
 Bobotov kuk – 2.523 mnv
Staza je markirana.
Trajanje uspona oko 2,30 sata.
Visinska razlika 800 metara.
Stepen težine: naporno, eksponirano pod vrhom.
II grupa – Škrčka jezera
 Dobri do – 1.722 mnv
 Škrčko ždrijelo 2.114 mnv
 Škrčka jezera 1.686 mnv
Staza je markirana.
Trajanje uspona oko 2,30 sata
Visinska razlika 420m uspona
i 420 m silaska.
15:00 zajednički ručak (vojnički pasulj) na Dobrom dolu uz hladno Nikšićko pivo.

Za uspon je potrebno da ponesete ranac (u ranac da imate bocu sa vodom, lagane sedviče, neki slatkiš ili voćku, rezervnu majicu) i da imate odgovarajuću višeslojnu odjeću.

Obuća treba da je udobna sa pokrivenim zglobovima (gojzerice).

U skladu sa dobrom planinarskom praksom, otpad treba da odložite na predviđena mjesta za bacanje otpada (plastične kese koje će biti istaknute na vidnom mjestu) ili da ga ponesete sa sobom.